Primarii și proprietarii de apartamente riscă cinci ani de pușcărie, dacă nu luptă împotriva drogurilor

România ia măsuri împotriva drogurilor. O lege în acest sens a intrat deja în vigoare. Noul cadru legal impune pedepse serioase pentru cei care tolerează consumul de droguri în imobilele aflate sub jurisdicția primăriilor sau a administratorilor publici. Conform noii legi, primarii sau administratorii publici sunt pasibili de pedeapsă cu închisoarea între 1 an și 5 ani dacă, în ciuda notificărilor, nu iau măsuri adecvate împotriva consumului de droguri în orice imobil ce intră în sfera lor de competență, fie că este vorba de proprietatea, închirierea sau deținerea acestor imobile, indiferent de starea lor (chiar și cele aflate în degradare, dezafectate sau în construcție).

Același tratament legal se aplică și proprietarilor de imobile, a explicat Cătălin Țone, fostul șef al Biroului de Combatere a Criminalității Organizate București, în cadrul emisiunii de radio „Serviciul de Noapte”.

Au fost implementate pedepse mai aspre pentru finanțarea traficului droguri

Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat legea care instituie pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru cei implicați în furnizarea de substanțe psihoactive, în situația în care ele duc la decesul unei persoane. Actul normativ prevede sancțiuni mai riguroase pentru cei implicați în consumul de droguri și finanțarea traficului de droguri.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

În mai 2024, Camera Deputaților a adoptat legea în calitate de for decizional. Ea fost propusă de Robert Cazanciuc. Legea introduce sancțiuni mai severe pentru activitățile ilegale legate de aceste substanțe, precum și pentru încurajarea consumului și finanțarea traficului de droguri. Astfel, se aduc în atenție circumstanțe agravante pentru furnizarea de droguri către minori și pentru facilitarea consumului în diverse locații.

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Persoanele care dețin, închiriază sau administrează clădiri folosite pentru consumul de droguri se expun riscului de până la cinci ani de închisoare. Propunerea legislativă prevede majorarea cu o treime a pedepselor pentru traficanții care operează în locuri sensibile, cum ar fi spitalele, școlile sau penitenciarele.

Anumiți șoferi nu își vor putea redobândi permisul auto pentru zece ani

De altfel, președintele României a aprobat și legea care modifică și completează anumite acte normative în ceea ce privește prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri și alte substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Inițiată de parlamentarii social-democrați Robert Cazanciuc și Diana Tușa, legea stabilește că șoferii condamnați pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor își pierd dreptul de a solicita reînnoirea permisului auto timp de zece ani. Legea promulgată vizează reglementarea unor aspecte esențiale legate de prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri. Scopul său este îmbunătățirea cadrului normativ în această sferă.

Diana Tuşa
Diana Tuşa (SURSA FOTO: Facebook, Diana Tusa)