Amenzi dure pentru campare și poluare în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat că amenzile pentru încălcarea regulilor de protecție a mediului au crescut semnificativ. Anul trecut, valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 2,8 milioane de lei.

În acest an, turiștii care campează în locuri neamenajate sau direct pe plajă pot primi amenzi de până la 6.000 de lei. Camparea este permisă doar în locațiile special desemnate de ARBDD, iar pe plajele sălbatice, cum ar fi Vadu și Corbu, sunt interdicții clare.

Mihai Bucur, inspector ARBDD, a explicat că pe plajele Vadu și Corbu turiștii trebuie să parcheze la cel puțin 150 de metri de linia apei, pentru a proteja dunele embrionare și habitatul natural.

Interdicții la grătare și muzica dată tare

Turiștii care aleg să facă grătar sau să asculte muzică la volum ridicat în zonele de cuibărit ale păsărilor riscă sancțiuni de până la 10.000 de lei. Aceste măsuri au fost adoptate pentru a proteja fauna sensibilă și echilibrul ecologic al Deltei.

Bogdan Bulete, director ARBDD, a anunțat că doar în șapte locații din Delta Dunării va fi permisă activitatea de înnoptare, conform unei decizii luate împreună cu Consiliul Științific al Rezervației.

„Am luat hotărârea împreună cu consiliul științific al rezervației într-un număr de 7 locații să se permită activitatea de înnoptare în Delta Dunării”, a spus acesta, potrivit ProTV.

În plus, turiștii care refuză să se legitimeze sau sunt depistați în stare de ebrietate în timpul controalelor vor fi sancționați, controalele fiind realizate de inspectori ARBDD însoțiți de jandarmi.

delta dunarii
SURSA FOTO: Dreamstime

Pescuitul ilegal și accesul fără permis, sancționate sever

Pescuitul sportiv în zonele interzise sau în perioada de prohibiție atrage amenzi între 3.000 și 6.000 de lei. De asemenea, accesul în Delta Dunării fără permis special se sancționează cu 5.000 de lei.

Permisul poate fi solicitat gratuit prin SMS la numărul 7494 sau de pe site-ul oficial al ARBDD. Autoritățile recomandă turiștilor să se informeze în prealabil pentru a evita sancțiunile.

Operatorii de turism din Delta Dunării subliniază importanța respectării naturii. Marius Potolea a recomandat viteză redusă pe canale și evitarea deranjării păsărilor, iar Vasile Bold a încurajat turiștii să participe activ la colectarea deșeurilor, mai ales în contextul programelor naționale de reciclare.