Fumat în tren 2025. Asociația Pro Infrastructură cere activarea senzorilor de fum
Fumat în tren 2025. Recent, în cadrul unei campanii de monitorizare a condițiilor de călătorie, au fost identificate câteva probleme legate de comportamentele unor pasageri, care pun în pericol atât confortul altor călători, cât și integritatea facilităților din trenuri.
Astfel, pe ruta București-Brașov, într-un tren Alstom Coradia Stream, a fost descoperit un chiștoc aruncat într-o chiuvetă, un exemplu de comportament care pune în evidență o problemă persistentă: fumatul în spațiile sanitare ale trenurilor.

Fumat în tren 2025. Măsuri pentru prevenirea fumatului în zone interzise
Fumat în tren 2025. Acest incident, deși aparent minor, reflectă o situație frecvent întâlnită în rândul fumătorilor care nu respectă regulamentele și preferă să fumeze în locuri interzise, precum toaletele trenurilor.
În aceste condiții, chiar și cele mai noi trenuri, care nu sunt dotate cu feronerie specială pentru a permite deschiderea ferestrelor în băi, sunt supuse acestui tip de comportament.
Însă, pentru a preveni astfel de incidente și pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie, este esențial ca autoritățile competente să ia măsuri eficiente.
În primul rând, se propune activarea senzorilor de fum în toate trenurile moderne, pentru a alerta imediat personalul despre orice încercare de fumat într-o zonă interzisă. În plus, identificarea celor care nu respectă aceste reglementări ar trebui să fie un proces simplu, având în vedere că trenurile sunt echipate cu camere de supraveghere și senzorii de fum pot declanșa o alarmă imediată. Astfel, personalul trenului ar putea lua măsuri rapide și eficiente, aplicând amenzi pasagerilor care ignoră legislația.

Colaborare între autorități și producători pentru îmbunătățirea infrastructurii
Mai mult, în cadrul achizițiilor de noi trenuri sau al contractelor aflate în derulare, este recomandabil ca autoritățile să colaboreze mai atent cu producătorii pentru a implementa soluții tehnice care să prevină problemele legate de instalațiile sanitare.
De exemplu, îmbunătățirea designului chiuvetelor, cu orificii mai fine pentru evacuarea apei, ar putea preveni înfundarea acestora.
De asemenea, un sistem de alarmă sonoră pentru senzorii de fum ar putea contribui la o reacție rapidă și eficientă în cazul în care un pasager încalcă regulile.
Mesajul integral al Asociației Pro Infrastructură
“Trenuri noi, obiceiuri vechi. În fotografiile făcute în urmă cu doar câteva zile de Octavian, unul din cei doi vicepreședinți ai organizației noastre, puteți observa un minunat chiștoc uitat într-o chiuvetă înfundată a unei toalete dintr-o ramă Alstom Coradia Stream de pe ruta București-Brașov. Înțelegem nevoia fumătorilor de a-și potoli dorința, mai ales în contextul în care trenurile au întârzieri (uneori) cu orele și statistic suntem un popor puternic dependent de nicotină. În plus, știm că este o cutumă să se fumeze în toalete, cu geamul deschis, de regulă în ultimul vagon ca deranjul să fie minim. Numai că ramele noi nu au fereastră în spațiile sanitare și forțează călătorii să-și adapteze comportamentul, la fel cum se întâmplă în avion, de pildă.
Poate că pare un lucru trivial și insignifiant, însă starea jalnică a, ne scuzați, budelor feroviare, atât din tren cât și din gări, este unul din motivele principale care alungă oamenii. Este imperativ să păstrăm curățenia și buna funcționare a instalațiilor sanitare odată cu modernizarea și achiziția de material rulant. Prin urmare, facem un apel către fumători să-și înfrâneze impulsul, să-i respecte pe ceilalți călători cât și legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în comun. În cazurile în care apelul nostru la bună simțire este ignorat, solicităm șefului de tren, împuternicit în mod expres prin regulamentele CFR și ajutat de poliție, să aplice o amendă usturătoare cetățeanului necivilizat.
Acest lucru se poate face foarte ușor pentru că există senzor care declanșează o alarmă-martor în cabina mecanicului de locomotivă. Șeful de tren îi poate face o vizită fumătorului imediat, ori poate folosi imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a-l identifica. În plus, solicităm ARF să acționeze de urgență, cât mai este timp, pe contractele semnate cu Pesa aflate în derulare dar și pe licitațiile viitoare ca să implementeze cerințe prin care să elimine sau cel puțin să limiteze aceste probleme: sita evacuării apei din chiuvetă să aibă orificii mai fine care să preîntâmpine înfundarea și/sau senzorul de fum să declanșeze imediat o alarmă sonoră în vagon. Poate cu rușinea și cu amenda se rezolvă ceva, dacă vorba bună nu este eficientă.”