Consiliul General al Primariei Capitalei la sfarsitul anului 2000, nimeni nu-l respecta. Exceptiile au devenit reguli, mai ales in ceea ce priveste constructia de case de la marginea orasului. Aprobarile pentru vile sau chiar pentru ansambluri rezidentiale intregi amplasate in parcuri sau paduri s-au dat „pe spranceana”, iar cum numarul celor puternici si iubitori de iarba verde este mare, extinderea orasului a scapat de sub control.Ca urmare, intr-un elan electoral, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, condus de Traian Basescu, aflat in opozitie, a dat recent o hotarare prin care reaminteste ca extinderile de intravilan, in defavoarea intravilanului, nu se mai pot face decat daca exista Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri). Iar punctul pe „i” a fost pus pe zona Padurii Baneasa (in termeni de specialitate trecute in PUG ca sub-zona V7), care a fost trecuta negru pe alb in extravilan obligatoriu. „Numai in partea de padure nu vor fi aprobate nici un fel de constructii in acea zona”, completeaza Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, sub jurisdictia caruia se afla terenurile respective.
Cine castiga si cine pierde?
Castiga capital electoral opozitia, care da o tenta ecologista acestei miscari si chiar ideea ca poate sa faca ordine in ograda. Vor castiga, intr-o oarecare masura, cei care au apucat sa construiasca in zona si care vor avea impozite mai mici pe viitor pe terenurile aferente locuintelor. In plus, vor fi avantajati si de faptul ca densitatea nu va mai creste excesiv, ceea ce va da valoare adaugata caselor lor, care vor ramane „in natura”. Exista insa un pericol: cu astfel de masuri, care nu sunt gandite pana la capat, se poate cadea usor in ridicol. Va fi nesanatos pentru comunitatea din zona sa aiba in apropiere un codru salbatic. Glumind, vor iesi haiducii! Vorbind serios, va fi greu de asigurat securitatea vilelor respective, daca nu se vor lua masuri de amenajare si a zonei verzi din imediata apropiere. „Aceasta masura arata ca administratia locala nu are mecanisme si mijloace prin care sa opreasca vandalismul defrisarilor. Au fost inregistrate excese in taierea padurilor. Dar oprirea constructiilor este pripita si ar fi trebuit sa fie dezbatuta de arhitecti, ecologisti, urbanisti si populatie, nu sa fie impusa politic. Padurea este un organism viu, care trebuie primenit, intinerit sau curatat. Mai bine se instituia obligativitatea de a planta doi, trei sau zece copaci, in schimbul taierii unuia, daca era strict necesar”, afirma Dan Ioan Popp, director al unei companii imobiliare care construieste in zona din apropierea padurii si care se teme ca sub umbrela „in zona padurii” ar putea sa apara ulterior si interpretari arbitrare. „In momentul in care ne va aduce daune financiare vom ataca in instanta”, declara directorul firmei de constructii, care asteapta normele metodologice de aplicare a hotararii. Acest tip de afacere este ambigua, fiind foarte sensibila linia intre a pierde si a castiga.Cine pierde in mod sigur? Proprietarii care au terenuri in zona, fie ca sunt tarani care au primit titluri de proprietate de curand, fie speculanti imobiliari care au cumparat terenuri cu gandul de a le revinde. Un teren agricol, chiar „cu buletin de Bucuresti”, valoreaza cel mult patru-cinci euro metrul patrat, iar atunci cand este impadurit, maximum 15-17 euro/mp. Un teren construibil, mai ales intr-o zona rezidentiala aflata in dezvoltare si langa Padurea Baneasa, porneste de la 70 euro/mp. Pierd si oamenii de afaceri care intentionau sa construiasca ansambluri rezidentiale si care urmau sa primeasca aprobari pentru trecerea din extravilan in intravilan construibil, pentru amplasamente de case sau aprobari de retele de utilitati (gaze, apa etc.) sau drumuri care sa traverseze padurea, pentru a face mai usor accesul in ansamblurile rezidentiale aflate in imediata apropiere a zonei respective. Costurile vor creste semnificativ, iar in unele cazuri este posibil ca unele amplasamente sa devina chiar neatractive.
unde-i lege, nu-i tocmeala
Primarul general Traian Basescu:
· „Avand in vedere ca unele planuri urbanistice zonale au fost abrogate, iar pentru toate zonele de extindere situate intre intravilanul existent (1998) si intravilanul propus (2025) nu s-au elaborat si aprobat, potrivit legii, planuri urbanistice zonale, se propune ca limita intravilanului propus prin Planul Urbanistic General sa devina limita intravilan, exceptie facand terenurile situate in zona spatiilor verzi V sub-zona V7-paduri si plantatii forestiere, care sunt in continuare considerate in extravilanul municipiului Bucuresti.” (Expunere de Motive Hotarare Consiliu).
· Este considerata o decizie cu substrat politic, pentru ca este subliniata special zona Padurii Baneasa, unde exista cea mai mare miza economica in acest moment si unde preturile terenurilor au crescut de la an la an; foarte multi proprietari (multi apropiati Puterii) si-au calculat cresteri si mai mari pentru perioada imediat urmatoare.