Legea din România prevede ca angajații să aibă un contract de muncă, indiferent de tipul acestuia. Românii care nu au, intră în categoria celor care muncesc la negru, iar acest lucru vine cu o serie uriașă de dezavantaje pentru ei.
Angajați fără contracte scrise în București
Marți, inspectorii de muncă din București au descoperit 18 persoane care lucrau fără forme legale, conform unui comunicat emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București.
Conform unui comunicat al ITM, în data de 30 iulie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, sub coordonarea directă a inspectorului-şef dr. ing. Constantin Bujor, au desfășurat o acțiune de control în domeniul construcțiilor pe patru șantiere, unde au fost identificați 43 de angajatori. Din primele informații, s-a constatat că 18 persoane au declarat că desfășurau activități fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, conform art. 16, alin.1 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicată, modificată și completată.
„În data de 30 iulie 2024, inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, sub coordonarea şi îndrumarea directă a inspectorului-şef dr. ing. Constantin Bujor, au desfăşurat o acţiune de control în domeniul construcţiilor, pe patru şantiere fiind identificaţi 43 de angajatori. Din primele informaţii a reieşit că 18 persoane au declarat că desfăşurau activitate fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă, conform art. 16, alin.1 din Legea nr. 53/ 2003 Codul muncii, republicată, modificată şi completată”, se arată în comunicatul ITM.
De asemenea, au fost găsiți doi cetățeni străini care lucrau fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă.
Controlul a fost realizat în colaborare cu personal din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei.
ITM Bucureşti continuă să monitorizeze respectarea legislației prin desfășurarea de acțiuni în toate domeniile de activitate din municipiul Bucureşti.
Riscurile muncii la negru
Fără un contract individual de muncă declarat, lucrătorii nu contribuie la stat. Ei nu apar în evidențele oficiale ca angajați, ceea ce îi privează de anumite avantaje și beneficii.
Mai precis, ei nu vor primi:
- concedii medicale
- concedii de odihnă sau zile libere legale
Mai mult, ei nu vor avea nici vechime.
Fără un contract de muncă, oamenii nu pot primi:
- indemnizație de șomaj
- indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă
- concediu de maternitate
- concediu de creștere/îngrijire a copilului sau a copilului bolnav
- stimulent de inserție
- deduceri personale
- ajutor de înmormântare
De asemenea, cei care lucrează la negru nu vor fi asigurați la sistemul public de sănătate și nu vor avea asigurare pentru invaliditate sau alte boli. Așadar, ei nu vor putea primi nici deduceri pentru abonamentele de sănătate la clinicile private.
Lista cu dezavantaje continuă pentru cei care aleg această formă de muncă. De exemplu, ei:
- nu vor primi diurne sau indemnizație de transport
- nu vor primi servicii turistice sau de tratament din partea angajatorilor
- nu vor primi tichete de masa
- nu vor putea face credit
- nu vor putea cere mai mulți bani
- și nici nu vor putea face parte din sindicate