Această măsură care interzice pescuitul face parte din perioada de prohibiție stabilită prin Ordinul nr. 23/297/2025, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 95 din 1 februarie 2025.
Pescuitul va fi interzis atât în scop comercial, cât și recreativ sau familial
În această perioadă, pescuitul va fi interzis atât în scop comercial, cât și recreativ sau familial. De asemenea, vor fi interzise și activitățile care pun în pericol resursele acvatice, precum extragerea de nisip sau tăierea vegetației.
Perioadele de prohibiție sunt stabilite anual de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Nerespectarea acestor reguli va atrage sancțiuni
Nerespectarea acestor reguli va atrage sancțiuni, conform Legii pescuitului și a protecției resursei acvatice vii nr. 176/2024. Astfel, cei care vor practica pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale în perioada de prohibiție sau în zonele de protecție riscă amenzi cuprinse între 6.000 și 10.000 de lei.
În România, stabilirea perioadelor de prohibiție la pescuit este un proces reglementat de trei instituții cheie ale statului:
- Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA);
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR);
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).
ANPA joacă un rol central în realizarea referatului privind prohibiția, iar printr-un ordin comun, MADR și MMAP aproba măsurile necesare. Ulterior, actul normativ este publicat anual în Monitorul Oficial sub forma unui „Ordin privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii”.
Perioadele de prohibiție stabilite pentru anul 2025 includ următoarele intervale: între 9 aprilie și 7 iunie se instituie o prohibiție generală în habitatele piscicole naturale, valabilă pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial, pe o durată de 60 de zile. În același timp, pentru apele care constituie frontieră de stat, perioada de interdicție se aplică între 24 aprilie și 7 iunie, de asemenea, pentru 45 de zile. De asemenea, Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale se află sub prohibiție timp de 60 de zile, între 9 aprilie și 7 iunie.
Prohibiția la pescuit presupune măsuri stricte aplicate tuturor formelor de pescuit din România, indiferent de tipul acestuia. Astfel, pescarii amatori, profesioniști, participanții la competiții sportive sau cei care practică pescuitul recreativ sau familial sunt obligați să respecte reglementările în vigoare, pentru a proteja resursele acvatice și a menține echilibrul ecosistemelor piscicole.