Amenzi de până la 45.000 de lei pentru cine nu respectă regulile de colectare separată a deșeurilor textile

Garda Națională de Mediu avertizează autoritățile locale că, dacă nu respectă regulile de colectare separată a deșeurilor textile (care este obligatorie de la 1 ianuarie), pot primi amenzi între 20.000 de lei și 45.000 de lei. Vor fi puse containere speciale pentru ca oamenii să poată arunca hainele separat.

Începând cu acest an, colectarea separată a deșeurilor textile devine obligatorie, conform unei reguli europene. Garda Națională de Mediu a informat autoritățile locale despre noile cerințe legale care au intrat în vigoare din 1 ianuarie 2025. Conform legii, autoritățile trebuie să asigure colectarea separată a deșeurilor de hârtie, metal, plastic, sticlă și, din 2025, și a celor textile. Trebuie să aleagă cum vor gestiona deșeurile, fie printr-un singur contract de salubrizare, fie prin mai multe contracte separate.

„Începând din anul acesta, colectarea separată a deşeurilor textile devine obligatorie în România, potrivit unei directive a Comisiei Europene. În acest context, Garda Naţională de Mediu a informat autorităţile administraţiei publice locale despre intrarea în vigoare a noilor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor. începând cu 1 ianuarie 2025.

Nerespectarea acestor obligaţii şi responsabilităţi de către autorităţile administraţiei publice locale, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară constituie contravenţie şi poate fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 20.000 lei şi 45.000 lei.

Garda Naţională de Mediu reaminteşte autorităţilor locale importanţa respectării prevederilor legale, pentru a evita sancţiunile care pot fi aplicate potrivit legislaţiei în vigoare şi pentru a contribui la îmbunătăţirea managementului deşeurilor şi la protejarea mediului înconjurător”, au transmis reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

România va implementa colectarea separată a hainelor vechi

În acest an, Guvernul Ciolacu va implementa colectarea separată a hainelor vechi pentru a reduce poluarea. România este printre cele mai poluante în ceea ce privește gestionarea deșeurilor textile. Din cauza lipsei unui sistem adecvat de colectare, sortare și reciclare, majoritatea hainelor vechi ajung la gunoi.

Colectarea separată a textilelor va deveni obligatorie, și asta va ajuta autoritățile să urmărească mai bine ce se întâmplă cu hainele colectate. Momentan, informațiile despre reciclarea hainelor vin doar din datele europene, care arată o situație alarmantă. Potrivit unui raport recent al Agenției Europene pentru Mediu, 99% dintre hainele din gospodării sunt aruncate la gunoi sau incinerate.

„Știm că trebuie să ne conformăm de acum patru ani. Și mă aștept ca, la 1 ianuarie 2025, în toate municipiile, orașele și comunele din România să existe o astfel de infrastructură.”, a anunțat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Mircea Fechet
Mircea Fechet (SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet)