Interzis în România. Bogdan Ivan anunță un memorandum pentru interzicerea conţinutului deep fake
Interzis în România. Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a făcut cunoscut că în săptămâna ce urmează, Guvernul va lua în considerare adoptarea unui memorandum.
Acesta vine în contextul campaniei electorale. Noua lege are scopul de duce la elaborarea unui sistem ce va preveni difuzarea conținutului deep fake pe platformele de socializare.
Potrivit ministrului, în prezent se desfășoară o colaborare strânsă între marile companii de tehnologie, Biroul Electoral Central și alte șapte instituții din România pentru a crea un „hub electoral”. Acest hub va oferi o conexiune directă între autorități și marile companii responsabile de platformele de social media și divertisment. Scopul final este prevenirea răspândirii conținutului deep fake în aceste spații digitale.
„În momentul de faţă, împreună cu marile companii de tehnologie, împreună cu Biroul Electoral Central, împreună cu alte şapte instituţii din România, profilăm un hub electoral care va avea ca şi scop o legătură directă a autorităţilor din România cu marile companii care gestionează platforme de social-media şi de entertainment tocmai pentru a ne asigura că un astfel de conţinut deep fake ajunge foarte greu pe aceste platforme.
Sunt nişte filtre tehnice foarte puternice care împiedică conţinutul deep fake să ajungă acolo.
În situaţia în care ajunge, el trebuie obligatoriu marcat ca fiind un conţinut nereal, care este creat cu inteligenţa artificială generativă şi automat, în situaţia în care totuşi, din greşeală, trece de aceste filtre, să poată să existe un mecanism foarte rapid de eliminare a lui de pe platformele de socializare”, a transmis Bogdan Ivan, după şedinţa de Guvern ce a avut loc joi, 4 aprilie.
Ministrul anunță amenzi dure pentru încălcarea regulilor
El a subliniat că vor fi impuse sancțiuni substanțiale celor care nu respectă regulile.
„Se vorbeşte inclusiv despre amenzi care pot să ducă, în cazul nerespectării grave a prevederilor regulamentului, până la 7% din cifra de afaceri a companiilor. Vorbim de amenzi usturătoare în situaţia în care se constată nereguli”, a transmis ministrul Cercetării.
Ce este, de fapt, tehnologia deep fake?
Tehnologia deep fake este o tehnologie de inteligență artificială. Ea permite crearea și modificarea conținutului video și audio, astfel încât să pară că o persoană face sau spune lucruri pe care nu le-a făcut sau spus de fapt.
Acest lucru se realizează prin utilizarea unor algoritmi de învățare automată și rețele neuronale profunde pentru a sintetiza și manipula datele vizuale și auditive în moduri realiste.
Cu ajutorul tehnologiei deep fake, este posibil să se creeze videoclipuri falsificate care pot să pară autentice. Ele oferă impresia că o persoană se află într-o anumită situație sau exprimă anumite opinii, chiar dacă acest lucru nu este adevărat.