Interzis în România. Sunt percheziții în toată țara. Ce vizează autoritățile
Zeci de percheziţii au loc luni în întreaga ţară, vizând în special contrabanda, evaziunea fiscală, înşelăciunile şi infracţiunile de mediu. În cadrul unei operaţiuni naţionale împotriva criminalităţii economice şi corupţiei, desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au loc 91 de percheziţii și sunt puse în aplicare 25 de mandate de aducere.
Această amplă operaţiune naţională, desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Inspectoratului General al Poliției Române și Direcției Generale Anticorupție, a inclus 17 acţiuni operative. Aceste acţiuni au presupus executarea a 91 de mandate de percheziţie și 25 de mandate de aducere în diverse dosare penale. Operaţiunile s-au concentrat pe contrabandă, evaziune fiscală, înşelăciuni, infracţiuni de mediu și acte de corupţie, fiind desfăşurate în mai multe regiuni ale ţării.
În legătură cu contrabanda, s-au efectuat mai multe acțiuni concomitente în Suceava, Satu-Mare și Cluj. Autoritățile au efectuat 31 de percheziții și au pus în aplicare 11 mandate de aducere în fața justiției a unor persoane suspectate de activități ilegale de depozitare, transport și vânzare a unor cantități semnificative de țigări și alcool de proveniență extracomunitară.
Totodată, au avut loc operațiuni împotriva evaziunii fiscale în București, Dolj și Constanța, fiind efectuate 43 de percheziții. Au fost emise 10 mandate de aducere pentru persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat în urma acestor activități ilegale se ridică la peste 5.600.000 de lei.
Sunt vizate și infracțiunile de înșelăciune
În plus, operațiunile au vizat și infracțiunile de înșelăciune, cu acțiuni desfășurate sub coordonarea PICCJ de către procurori și polițiști în Gorj, Botoșani și Harghita.
În Gorj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Gorj au efectuat 9 percheziții și au emis 3 mandate de aducere într-un caz de înșelăciune, fals informatic și fals în înscrisuri oficiale, soldat cu un prejudiciu estimat la 860.000 de lei. Angajata unei asociații a întocmit în mod fals contracte de împrumut.
În Botoșani, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Botoșani au desfășurat 5 percheziții și au emis 2 mandate de aducere într-un caz de obținere ilegală de fonduri, în care un suspect a falsificat documente pentru a obține subvenții ilegale, aducând un prejudiciu bugetului de stat.
În Harghita, Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Harghita au efectuat 3 percheziții și au pus în executare un mandat de aducere într-un caz de delapidare, în care un funcționar a încheiat contracte de împrumut fără consimțământul beneficiarilor, generând un prejudiciu de 330.000 de lei.