Ministerul Sănătății a decis să interzică comercializarea unor alimente considerate periculoase pentru sănătatea copiilor într-un perimetru de 500 de metri în jurul unităților de învățământ. Această măsură vine într-un context în care aproximativ jumătate dintre copiii din România se confruntă cu probleme legate de greutate.

Un număr semnificativ dintre aceștia se confruntă chiar și cu obezitatea încă de la vârste foarte fragede.

Legea care interzice comercializarea produselor periculoase pentru copii în jurul școlilor

În teorie, legea care interzice comercializarea produselor periculoase pentru copii într-o rază de 500 de metri în jurul școlilor este în vigoare din 2008.

Ministerul Sănătății a emis un ordin de ministru interzicând astfel de produse. Cu toate acestea, există în continuare magazine și automate care le comercializează. Mai mult, în unele cazuri, acestea se găsesc chiar în holurile școlilor.

În România, aproximativ jumătate dintre copii se confruntă cu probleme legate de greutate. Acest lucru determină autoritățile să depună eforturi considerabile pentru a soluționa această problemă.

alimente, elevi, fast food
Anumite alimente nu se mai pot comercializa în jurul școlilor/SURSA FOTO: Pexels

Jumătate dintre copii se confruntă cu probleme legate de greutate

Medicul nutriționist Anca Hâncu avertizează că lăsarea deciziei privind alimentația copilului până la vârsta de 12 ani în mâinile părinților poate fi extrem de periculoasă. El a explicat că alimentele bogate în calorii, zahăr și grăsimi saturate pot duce la exces caloric, obezitate, hipertensiune, boli cardiovasculare și chiar diabet.

Cu toate acestea, punerea în aplicare a acestei legi reprezintă o provocare semnificativă pentru autoritățile române. Cel mai recent control efectuat de către Direcția de Sănătate Publică a avut loc anul trecut.

Lista cu alimentele nepotrivite pentru preșcolari și școlari

În afara perimetrului școlilor, se vor stabili zone restricționate în apropierea școlilor. În acestea va fi interzisă vânzarea către elevi a alimentelor considerate dăunătoare. Conform legislației în vigoare, alimentele nepotrivite pentru preșcolari și școlari includ cele cu un conținut ridicat de:

  • Zaharuri (cum ar fi prăjiturile, bomboanele, acadelele etc.);
  • Grăsimi (precum hamburgerii, pizza, produsele de patiserie, brânza topită, maioneza, margarina, mezelurile grase, cartofii prăjiți și alte alimente prăjite);
  • Sare (cum ar fi chipsurile, biscuiții, covrigeii, sticksurile, snacksurile, alunele și semințele sărate);
  • Alimente la vrac, sandvișuri neambalate și orice fel de băuturi răcoritoare, cu excepția apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.

Nici sucurile naturale nu vor mai putea fi vândute elevilor în proximitatea școlilor. Aceste alimente și băuturi considerate „dăunătoare” nu vor putea fi comercializate copiilor nici în apropierea altor locuri unde se desfășoară activități educative și recreative pentru minori.