Alegeri parlamentare 2024. Măsuri de protecție și supraveghere în ziua alegerilor
Alegeri parlamentare 2024. În această dimineață, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a finalizat măsurile de protecție a celor 18.960 de secții de votare din întreaga țară. Echipele MAI, care au asigurat siguranța pe parcursul nopții, au predat președinților birourilor electorale secțiile de vot cu sigiliile intacte. Procesul de vot a început în toată țara fără incidente majore.
În ultimele 24 de ore, au fost primite 104 sesizări de incidente electorale, dintre care 41 sunt în curs de verificare. Cele mai multe dintre aceste sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, o încălcare frecventă a normelor. În acest context, autoritățile au aplicat 32 de avertismente și cinci amenzi în valoare de 14.500 de lei, iar în cazul a șapte posibile infracțiuni au fost întocmite dosare penale.
Printre incidentele semnalate se află un caz în județul Cluj, unde o persoană a fost scoasă din secția de votare după ce a început să manifeste violență, amenințându-i pe cei prezenți. În județul Ialomița, un bărbat aflat sub influența alcoolului a încercat să deschidă secția de votare, rupând sigiliile. În acest caz, autoritățile l-au reținut pentru ruperea sigiliilor.
Alegeri parlamentare 2024. Mii de efective MAI, mobilizate în România
Pentru a asigura ordinea publică și protecția procesului electoral, aproximativ 45.500 de efective MAI sunt mobilizate în întreaga țară. Din acest total, 20.800 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră sunt responsabili cu protecția secțiilor de votare. Ministerul a subliniat importanța imparțialității și a respectării legii, cerând ca toate incidentele să fie tratate cu seriozitate, indiferent de persoanele implicate.
De asemenea, autoritățile au reamintit cetățenilor normele legale privind contravențiile și infracțiunile electorale.
Printre acestea se numără votul ilegal, folosirea de documente de identitate false sau manipularea alegătorilor prin oferirea de foloase materiale, infracțiuni care pot atrage pedepse cu închisoare de până la 3 ani.
Alte încălcări includ împiedicarea dreptului de a vota sau violarea secretului votului.
Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Alegeri parlamentare 2024. În această zi, cetățenii români care au împlinit 18 ani sau care împlinesc această vârstă chiar în ziua alegerilor pot participa la vot. De asemenea, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor oferă asistență cetățenilor care nu dețin acte de identitate valabile, prin program specializat până la ora 21:00.
Ministerul Afacerilor Interne va continua să susțină declarații de presă pe parcursul zilei, pentru a informa publicul cu privire la desfășurarea procesului electoral și măsurile de protecție implementate.