Interzis pe internet fără buletin?! Măsura controversată anunțată chiar acum în România

buletin

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Interzis pe internet fără buletin! Ministrul Digitalizării din România a anunțat o măsură controversată, ca reacție la propunerile făcute de autoritățile italiene în acest sens. Țara noastră va lua mai multe inițiative.

Accesul pe internet ar putea fi interzis în România fără buletin! Anunțul a venit ca reacție la propunerea Italiei ca cetățenii să poată accesa internetul doar cu actul de identitate.

Interzis pe internet fără buletin

Ministrul Digitalizări, Bogdan Ivan, a oferit mai multe informații. El a precizat care sunt inițiativele pe care le va lua România în acest sens.

„Port discuții împreună cu alte state membre la nivel european pentru reglementarea foarte clară, inclusiv a celor care au conturi pe rețelele de socializare.

Când vedem conturi de Facebook, Instagram, TikTok avem o reglementarea la nivel European prin care acei oameni care sunt identificați ca persoane fizice să fie identificați de rețeaua de socializare și să se vadă că are buletin pe model de bifă albastră, dar verde de această dată”, a explicat ministrul, conform Antena 3.

Acesta a vorbit și despre actualele reglementări privind accesul la internet în România. Astfel, a amintit de faptul că avem la nivel național, din decembrie 2023, votată legea prin creatorii de conținut care folosesc inteligența artificială pentru a folosi imaginea unor persoane care nu și-au dat acordul să primească amenzi foarte mari.

Este vizată și o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani. Ministrul a amintit apoi despre Digital Service Act, o reglementare care urmează să intre în parlament, prin care toate drepturile pe care le are o persoană fizică în mediul offline să le aibă și în mediul virtual.

Amintim că declarația a venit după ce s-a propus o lege împotriva anonimatului pe internet în Italia. Despre acest lucru a vorbit și președintele Italiei, Sergio Mattarella, în discursul pe care l-a susținut de Revelion.

Măsura controversată a stârnit mai multe reacții în rândul oamenilor. Propunerile cu privire la eliminarea anonimatului pe internet au fost criticate în repetate rânduri de-a lungul timpului.

Un profesor universitar subliniază că anonimitatea are mai multe beneficii

Despre acest subiect a vorbit și Daniel J. Solove, profesor la Facultatea de Drept a Universității George Washington și fondator al TeachPrivacy. Specialistul a notat într-un articol publicat pe NY Times că distrugerea anonimatului nu este neapărat un lucru bun.

„Cu toate viciile sale, anonimatul are multe virtuți. Cu ajutorul anonimatului, oamenii pot fi liberi să exprime idei nepopulare și să critice persoanele aflate la putere fără a risca represalii.

Anonimatul în viața de zi cu zi le permite oamenilor să fie liberi să facă multe lucruri valoroase fără să se simtă inhibați.

Pierderea anonimatului ar putea face ca mulți oameni să fie mai civilizați în exprimare și mai circumspecți în acțiunile lor. Acesta este un lucru bun.

Dar ar putea, de asemenea, să răcească o mulțime de exprimări valoroase. O lume în care tot ceea ce spun și fac oamenii ar fi monitorizat, înregistrat și analizat ar fi un loc de viață opresiv”, a explicat specialistul.