Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a susținut că deși sancțiuni similare existau și anterior, acestea au fost intensificate pentru a reflecta gravitatea situației. El a subliniat necesitatea ca toate companiile implicate, în special rețelele sociale, să se comporte responsabil și să respecte legislația electorală.

Sebastian Burduja a anunțat noi sancțiuni în procesul electoral

De asemenea, ministrul a subliniat importanța asigurării unui mediu care să permită dezbateri libere, dar reglementate, în conformitate cu normele privind comunicarea și finanțarea campaniilor electorale.

„Din ceea ce eu cunosc, dar nu este zona mea de expertiză, sancțiuni existau și înainte, au fost extinse, astăzi, și este corect să fie extinse, având în vedere atacul hibrid la care a fost supusă democrația românească. Deci, mă aștept ca toate companiile, inclusiv rețelele sociale, să se comporte responsabil, să asigure un cadru liber de dezbatere, dar cu respectarea strictă a legislației electorale și a regulilor de comunicare, finanțării campaniilor și așa mai departe, astfel încât să avem împreună un dialog corect”, a spus Sebastian Burduja la B1.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Marcel Ciolacu a vorbit și el despre acest subiect

Anunțul a sosit după ce premierul Marcel Ciolacu a vorbit și el despre acest subiect. Șeful PSD a anunțat că guvernul a introdus reguli și sancțiuni suplimentare pentru a evita favorizarea anumitor candidați prin intermediul rețelelor sociale.

O modificare semnificativă constă în introducerea amenzilor de până la 5% din cifra de afaceri pentru companiile care se fac vinovate de astfel de abuzuri. Premierul a subliniat că această decizie a fost luată în urma experiențelor din alegerile anterioare, când platformele de socializare ar fi sprijinit anumiți competitori.

„Am venit cu modificări, astfel încât regulile să fie la fel pentru toţi candidaţii şi să nu mai avem această practică pe care am avut-o la ultimele alegeri în care un instrument social-media a favorizat un anumit competitor”, a susținut premierul Marcel Ciolacu.

Autoritățile vor introduce sancțiuni drastice, inclusiv amenzi de până la 5% din cifra de afaceri a companiilor care se confruntă cu astfel de acuzații.

5 dintre cele mai vizibile partide politice din România

Amintim că discuțiile s-au intensificat în ultimele zile în jurul bugetului pentru anul în curs, fiind însoțite de proteste politice și sindicale. Totodată, dezbaterile legate de alegerile prezidențiale continuă să capteze atenția, ceea ce a dus la o amplificare a conversațiilor online despre actorii politici și principalele partide.

Potrivit datelor furnizate de NewsVibe, un instrument de monitorizare a trendurilor online, numărul mențiunilor online despre partide a crescut față de săptămâna anterioară pentru toate formațiunile analizate, cu excepția SOS România, care a înregistrat o scădere. PSD a avut o creștere semnificativă, de peste 48%, iar AUR a înregistrat o creștere impresionantă de aproape 90%.

În urma acestor evoluții, PSD a depășit PNL și s-a clasat pe primul loc în topul mențiunilor online din ultimele 7 zile. În premieră, AUR a reușit să urce pe locul 3, înaintea USR.

Cele mai vizibile 5 partide politice în mediul online, în funcție de mențiuni:

  • Partidul Social Democrat – 2.042 de mențiuni;
  • Partidul Național Liberal – 1.814 de mențiuni;
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 744 de mențiuni;
  • Uniunea Salvați România – 528 de mențiuni;
  • SOS România – 51 de mențiuni.