Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților îi vizează pe membrii Guvernului, șeful Cancelariei prim-ministrului, secretarul general și secretarii generali adjuncți ai Executivului, secretarii și subsecretarii de stat, precum și consilierii de stat.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților oferă o definiție clară

Noua legislație completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 cu un capitol dedicat normelor de etică și conduită pentru demnitarii din administrația publică centrală și personalul aferent cabinetelor acestora.

Conform noilor prevederi, este interzisă primirea de cadouri de la persoane fizice, juridice sau organizații aflate în raporturi juridice contractuale cu instituțiile publice, care au cereri în soluționare, interese în promovarea unor acte administrative sau participă la proceduri de achiziție publică.

Actul normativ oferă o definiție clară a conceptului de cadou, incluzând orice bun mobil sau imobil, bani, aur, metale prețioase, titluri de valoare, monede digitale, vouchere, călătorii, invitații la evenimente sau alte beneficii patrimoniale ori nepatrimoniale.

Cu toate acestea, există câteva excepții, permițând acceptarea cadourilor cu o valoare individuală de până la 100 de euro, fără a depăși 300 de euro anual de la aceeași persoană, reduceri și beneficii oferite publicului, împrumuturi în condiții generale de creditare sau acoperirea costurilor de participare la evenimente oficiale.

Camera Deputatilor, parlamentari
SURSA FOTO: Facebook, Camera Deputatilor

Persoanele care primesc cadouri interzise vor fi obligate să le restituie în termen de 30 de zile de la primire

Persoanele care primesc cadouri interzise vor fi obligate să le restituie în termen de 30 de zile de la primire. De asemenea, demnitarii, cu excepția prim-ministrului, se pot abține de la procesul decizional privind un proiect normativ, notificând superiorul ierarhic și propunând un înlocuitor. Lista acestor notificări va fi publicată pe site-urile instituțiilor publice în secțiunea „Integritate instituțională” și actualizată în termen de 30 de zile.

O altă obligație impusă de lege este înregistrarea în Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI), unde întâlnirile oficiale cu persoane terțe trebuie anunțate cu cel puțin două zile înainte. Acestea vor include informații despre participanți, locul, data și scopul întâlnirii, urmând ca în termen de cinci zile să fie completate cu principalele teme de discuție și concluzii. Registrul RUTI, administrat de Secretariatul General al Guvernului, va fi public și accesibil online.

Există și excepții privind publicarea întâlnirilor, aplicabile în cazul dreptului la servicii publice, reprezentării într-un proces administrativ sau judiciar, relațiilor diplomatice și sindicale. Totodată, întâlnirile neplanificate trebuie publicate în termen de două zile de la desfășurare.

Actul normativ permite și altor categorii de oficiali, precum prefecții, subprefecții și reprezentanții administrației locale, să se înscrie în RUTI și să publice întâlnirile oficiale. În plus, Institutul Național de Administrație va organiza cursuri de formare pe teme de etică și conduită pentru persoanele vizate de reglementare.

Camera Deputaților este forul decizional în adoptarea acestui act normativ, iar implementarea măsurilor prevăzute va contribui la sporirea transparenței și integrității în administrația publică din România.