China a decis să interzică posturilor naţionale să difuzeze gala Oscar. Motivul este legat de un documentar care se află pe lista celor nominalizate la premiu. Este vorba de un documentar de investigaţie care prezintă anumite secvențe care nu sunt pe placul autorităților de la Beijing.
China interzice populației să urmărească Oscarul. Serviciile de propagandă ale Partidului Comunist chinez au decis să cenzureze ceremonia Oscarurilor, potrivit Bloomberg. Motivul este legat de faptul că Academia Americană de Film a nominalizat anul acesta documentarul de investigaţie „Do Not Split”. Acesta prezintă manifestaţiile anti-Beijing de la Hong Kong din 2019.
Documentarul „Do not Split” a fost realizat de jurnalistul norvegian Anders Hammer. Acesta a investigat manifestaţiile de la Hong Kong din 2019 contra guvernului de la Beijing. Nominalizarea acestui documentar a determinat autorităţile chineze să interzică posturilor naţionale să transmită în direct, pe 25 aprilie, a 93-a ceremonie a premiilor Oscar.
Această informaţie publicată de Bloomberg, dar a cărei sursă a rămas pentru moment anonimă, precizează că această decizie de a cenzura vine direct d ela conducerea Partidului Comunist chinez.
Documentarul durează în jur de 35 de minute. El denunţă influenţa guvernului chinez în acest teritoriu care a rămas sub tutela britanică din 1997.
De ce refuză China documentarul
Anders Hammers a dat cuvântul manifestanţilor şi universităţilor ostile politicii de expansiune condusă de Beijing. Cu „Do Not Split”, regizorul scandinav revine asupra unui eveniment politic pe care nu ezită să-l considere „cel mai important al anului 2019”. Anders Hammer a câştigat deja premii internaţionale şi naţionale pentru această anchetă.
România participă și ea la Oscar. Documentarul “Colectiv”, peliculă regizată de Alexander Nanau, a fost nominalizat oficial la aceste premii. Oscarul va fi decernat în acest an pe 25 aprilie. Pelicula este nominalizată atât la categoria “Cel mai bun lungmetrag internaţional”, cât şi la “Cel mai bun documentar”, potrivit anunţului făcut luni de către Academia Americană de Film.
Documentarul “colectiv” reprezintă o coproducţie România-Luxemburg. Filmul este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv