Proiect de lege pentru interzicerea sălilor de jocuri de noroc la parterul blocurilor

Un nou proiect de lege propune interzicerea sălilor de jocuri de noroc în clădirile rezidențiale, ca măsură pentru reducerea impactului devastator pe care dependența de jocuri de noroc îl are asupra persoanelor vulnerabile și a comunităților.

Inițiativa legislativă aparține deputatului Gigel Știrbu, fost preot și ministru al Culturii, care consideră că prea multe tentații alimentează dependența și distrug familii.

În România există în prezent peste 13.000 de săli cu jocuri de noroc, multe dintre acestea fiind amplasate la parterul blocurilor, ceea ce le face extrem de accesibile pentru jucătorii vulnerabili. În marile orașe, inclusiv în București, casele de pariuri și sălile de jocuri sunt prezente la aproape fiecare colț de stradă, devenind o ispită constantă pentru cei care luptă cu dependența.

Statisticile oficiale din industrie arată că în România sunt aproximativ 100.000 de jucători activi, iar în ultimele șase luni, peste 14.000 de persoane au solicitat autoexcluderea din sălile de jocuri, în creștere semnificativă față de perioada anterioară, când doar 2.500 de persoane au făcut astfel de cereri.

Argumentele aduse de inițiatorul proiectului

Inițiatorul proiectului de lege argumentează că jocurile de noroc sunt un pericol pentru tineri și pentru comunitate și că statul trebuie să intervină pentru a reduce expunerea la această industrie.

„Sunt un pericol pentru copiii noştri. Creează o stare de disconfort tuturor celor care sunt în perimetrul apropiat în care funcţionează aceste săli. Statul român tratează lucrurile cu dublă măsură. Există sfere de influenţe. Există politicieni care sunt parte a acestei industrii. Trăiesc din această industrie”, a declarat Gigel Știrbu, potrivit Observatornews.

Mulți cetățeni susțin inițiativa, argumentând că jocurile de noroc ar trebui să fie mai bine reglementate și că prezența lor la fiecare colț de stradă este o problemă serioasă pentru societate.

„Să fie mai bine reglementate, nu zic să se închidă complet. Probabil că nu se poate, deși ar fi minunat, dar mai bine reglementate și mai puțin la îndemână”, spune o femeie.

jocuri de noroc
SURSA FOTO: Dreamstime

Cine își poate recupera din bani

Legea prevede că o persoană care cere autoexcluderea dintr-un cazinou sau de pe o platformă de pariuri online nu ar trebui să mai poată juca în alte locații sau pe alte site-uri. Cu toate acestea, un fost jucător acuză că mecanismul nu funcționează corect, iar mulți continuă să joace chiar și după ce au cerut să fie excluși.

„În primăvara anului 2024 mi-am făcut o autoexcludere permanentă la unul dintre site-urile pe care le accesam, dar se pare că pe celelalte site-uri nu mi-a fost blocat accesul și am continuat să joc sume mari, chiar foarte mari de bani”, a declarat acesta.

Un aspect important este că jucătorii care au cerut excluderea din sălile de joc sunt considerați vulnerabili și, conform legii, își pot recupera toți banii pierduți în acel interval de timp, dacă se dovedește că operatorii de jocuri de noroc nu i-au exclus corespunzător.

De-a lungul timpului, au existat mai multe inițiative legislative pentru limitarea extinderii jocurilor de noroc, însă multe dintre acestea au fost blocate. În urmă cu doi ani, un proiect similar, care viza interzicerea sălilor de joc la parterul blocurilor, a fost respins de Senat, sub influența puternicului lobby al industriei jocurilor de noroc.

Astfel, noua propunere a deputatului Gigel Știrbu se confruntă cu aceleași obstacole legislative, însă susținătorii proiectului speră că creșterea numărului de dependenți și impactul social al fenomenului vor determina Parlamentul să adopte măsuri mai ferme în această direcție.