Teodorovici susține că poziția ministrului olandez care a afirmat că, deși Olanda nu este de acord în privința aderării României la Schengen, este de acord în multe alte privințe, nu este una corectă.

„Astăzi am văzut poziția domnului prim-ministru al Olandei vizavi de Schengen, nu mi se pare corectă această poziție”, a susținut ministrul Finanțelor, într-o emisiune la Digi24, conform Mediafax.

„Partea de Schengen este una – și se referă la partea economică, în mod special, nu ai voie să aduci pe acel subiect alte elemente din alte zone. Pentru că nici eu ca țară nu am ridicat, niciodată, problemele pe care Olanda le-a avut vizavi de aspecte foarte, foarte sensibilie. Și, cândva, trebuie să începem să le aducem în discuție”, a adăugat Teodorovici.

Oficialul MFP a mai adăugat că nefiind în Schengen, România are de suferit ca imagine în Europa, ba mai mult, afectează chiar și rating-urile de țară realizate de agențiile internaționale.

„Nu am o problemă cu Olanda, am o problemă cu faptul că România nefiind în Shengen să spunem sau fiind într-un fel clasificată de agențiile de rating mai jos decât ar trebui să fim, și o să aveți o situație comparativă între statele europene și modul în care sunt ele clasificate de agențiile de rating. Dacă luați criteriile pe bază cărora au fost făcute aceste clasificări, acel rating de țară, o să vedeți că foarte multe dintre acele criterii România este peste foarte multe state din Europa care sunt clasate în acest rating”, a adăugat ministrul.

„Vreau așa pentru țara asta: să devenim piață emergentă, piață de capital, să devenim membru OECD și iar trebuie să discutăm pe alte zone, ca să putem să facem acest pas să fim clasificați ca rating de țară acolo unde ne este locul, nu mai sus, nu să fim tratați preferențial”, a concluzionat oficialul de la Finanțe.

Miercuri, Viorica Dăncilă i-a cerut premierului Olandei să susţină aderarea României la Schengen.

 

Premierul olandez a afirmat că, deşi Olanda nu este de acord în privinţa Schengen, Olanda este de acord în multe alte privinţe, care vizează cooperarea bilaterală şi implicarea celor două state în proiectul european, în contextul deţinerii României a preşedinţiei Consiliului UE din ianuarie 2019.

„Nu suntem de acord în toate privinţele, cum ar fi Schengen. Asta este adevărat. Însă suntem de acord pe multe alte chestiuni. În primul rând Uniunea Europeană. Proiectul european este unul foarte important, bazat pe o piaţă puternică şi valori puternice şi faptul că lucrăm împreună pentru a asigura siguranţa colectivă pentru toţi cetăţenii ţărilor. În timpul preşedinţiei române a Consiliului UE discuţiile se vor axa pe Brexit, migraţie. Cred că România va fi ţinută minte pentru multe motive, ca preşedinte al Consiliului UE, însă unul dintre cele mai importante va fi bugetul pe următorii cinci ani. Deci România îşi va lăsa amprenta auspra agendei Europei în următorii cinci ani, după alegerile europarlamentare, iar moştenirea sa se va vedea foarte clar. Am toată încrederea în preşedinţia română şi Olanda va lucra întotdeauna constructiv cu România, atunci când există probleme”, a afirmat Mark Rutte.

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a avut în cursul zilei de miercuri o întrevedere şi cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.