Belgia nu vrea țigări pe rafturile magazinelor
Belgia nu vrea țigări pe rafturile magazinelor. Belgia face un nou pas semnificativ în lupta împotriva fumatului, interzicând expunerea țigărilor la vedere pe rafturile magazinelor. Această măsură, care are ca scop reducerea tentației pentru cumpărători, a generat reacții diverse.
Totuși, aceasta reprezintă doar începutul unui plan ambițios al autorităților, care își propun să elimine complet fumatul în țară până în anul 2040.
Începând de marți, magazinele belgiene care vând tutun nu mai au voie să expună pachetele de țigări vizibil. Comercianții au respectat această nouă reglementare, dar nu au primit instrucțiuni precise din partea autorităților. Astfel, fiecare unitate comercială a trebuit să găsească soluții proprii pentru a implementa schimbările, folosind diverse metode, de la polițe sofisticate până la perdele din plastic.
„E neplăcut pentru că autoritățile nu ne-au dat niciun material, ar fi trebuit să ne pună la dispoziție echipamentul necesar (pentru a ascunde țigările)”, a spus Jenny Van Vaerenbergh, proprietara unei tutungerii.
De asemenea, supermarketurile și alte magazine cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați nu mai au voie să vândă țigări. Aceste restricții fac parte dintr-un plan al Ministerului Sănătății din Belgia, care își propune să descurajeze noile generații să înceapă să fumeze.
Primul pas a fost făcut pe 1 ianuarie, când s-a impus interzicerea țigărilor electronice de unică folosință la nivel național.
„Cred că este o măsură bună, pentru că nu aș vrea ca copilul meu să înceapă să fumeze, deoarece e foarte greu să renunți apoi la fumat”, a spus localnica Emilie Fayt.
Unii fumători sunt sceptici
Cu toate acestea, unii fumători sunt sceptici în legătură cu eficiența acestei inițiative în a-i determina să renunțe la viciu.
„Nu cred că este o idee bună, pentru că vorbim despre dependență și oamenii nu se vor opri (din fumat) dintr-o dată doar pentru că (produsele din tutun) nu mai sunt expuse în magazine”, a spus Malak Chatouany, studentă în Bruxelles.
Autoritățile afirmă că scopul principal al acestei acțiuni este diminuarea numărului de fumători.
„Ambiția noastră este să avem o generație fără fumători până în 2040″, a spus Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al Sănătății.
Următoarea etapă în implementarea acestui plan este interzicerea fumatului pe terasele publice, însă această măsură trebuie mai întâi să fie aprobată de Parlament.
Raport EPIC
În luna martie, EPIC a publicat un nou raport intitulat „Sfârșitul fumatului? Cum poate Europa să salveze milioane de vieți și să stimuleze creșterea economică”. Raportul afirmă că, pentru prima dată în istorie, Europa are oportunitatea de a elimina complet fumatul, nu prin interdicții, ci prin accelerarea tranziției către alternative care reduc efectele negative ale fumatului.
Dezbaterea și reglementarea tutunului au fost, în mod tradițional, influențate de ideologii și abordări extremiste. Pe de o parte, susținătorii prohibiției cer interzicerea totală a tutunului, iar pe de altă parte, libertarienii și industria pledează pentru alegerea liberă și drepturile individuale.
Având în vedere că utilizatorii de tutun și nicotină nu vor dispărea pur și simplu, indiferent de cât de severe devin reglementările, EPIC își propune prin acest document să contribuie la această dezbatere adesea controversată. Raportul subliniază impactul economic semnificativ al industriei tutunului la nivel european și național și oferă o abordare pragmatică a reglementărilor care ar putea reduce efectele negative ale fumatului. Mai multe puteți citi aici.