În România, legislația rutieră este strictă în ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului. Cu toate acestea, există în continuare șoferi care nu țin cont de prevederile legii.
Șoferii nu au voie să conducă dacă sunt sub influența alcoolului, conform Codului Rutier, care stabilește sancțiuni pentru această încălcare.
Cu toate că legea este clară, există încă persoane care nu țin cont de prevederile legale.
Tânăr de 23 de ani prins în timp ce conducea cu 150 km/h
Un tânăr în vârstă de 23 de ani din Sfântu Gheorghe a fost prins pe 17 august de polițiști în Ghimbav, județul Brașov. El conducea cu 150 km/h, de trei ori mai repede decât limita legală de 50 km/h.
În ciuda semnalelor de oprire date de polițiști, șoferul nu a oprit imediat. El a continuat să conducă încă câteva sute de metri înainte de a fi blocat.
Depistat că era la volan sub influența alcoolului
Testat cu etilotestul, a fost observat că el conducea sub influența alcoolului. El a fost depistat cu o alcoolemie de peste 1 la mie în aerul expirat. Poliția Brașov a confirmat că bărbatul de 23 de ani a fost identificat la volanul autovehiculului său și a fost oprit după ce a ignorat inițial indicațiile autorităților.
„Dată fiind abaterea înregistrată, s-a procedat la efectuarea semnalelor de oprire a autovehiculului şi, deşi iniţial conducătorul auto nu s-a conformat, acesta a fost oprit după o distanţă de câteva sute de metri. La volanul autovehiculului depistat, poliţiştii au stabilit că se află un bărbat, în vârstă de 23 de ani, din municipiul Sfântu Gheorghe”, a transmis Poliția Brașov.
Tânărul prezenta semne evidente de consum de alcool. El a fost supus unui test cu etilotestul de către polițiști. Rezultatul a indicat o concentrație de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Din cauza acestui rezultat, a fost transportat la o unitate medicală autorizată pentru prelevarea de mostre biologice. Acestea sunt necesare pentru stabilirea cu precizie a nivelului de alcoolemie. Poliția a confirmat aceste detalii.
Șoferii pot fi solicitați să efectueze un test de alcoolemie
Amintim că, în cadrul unei controale rutiere, șoferii pot fi solicitați să efectueze un test de alcoolemie pentru a verifica dacă au consumat alcool. Dacă testul indică o alcoolemie pozitivă sau există îndoieli privind rezultatul, autoritățile pot cere prelevarea unei probe de sânge pentru a confirma cu exactitate prezența alcoolului și cantitatea acestuia.
În altă ordine de idei, trebuie amintit că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat o măsură importantă pentru siguranța rutieră din România. El a spus că până la sfârșitul anului, toate institutele regionale și serviciile județene de medicină legală vor fi dotate cu echipamente noi. Acestea se vor folosi pentru testarea șoferilor suspectați că au consumat substanțe psihoactive înainte de a conduce.
Rafila a explicat că testarea va include două etape. Prima etapă este testarea calitativă. Ea determină dacă substanța identificată este un drog. Aceasta este urmată de o testare mai detaliată. Ea poate dura mai mult de 72 de ore, pentru confirmarea rezultatului. Ministrul a subliniat că, deși există o mică probabilitate de rezultate fals-pozitive, testele vor fi precise și eficiente.