Șofer cu alcoolemie de 1,34 mg/l și permisul suspendat

Un șofer din municipiul Cluj-Napoca, în vârstă de 59 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore, joi, 26 decembrie 2024, după ce, sub influența alcoolului, a provocat un accident rutier soldat cu pagube materiale. Incidentul a avut loc pe strada Donath din Cluj-Napoca, în data de 24 decembrie 2024, în jurul orei 18:40.

Potrivit poliției, bărbatul a fost sesizat printr-un apel la 112, iar echipajele care au intervenit la fața locului au descoperit că acesta avea o alcoolemie de 1,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, valoare măsurată cu ajutorul etilotestului. De asemenea, în urma verificărilor, s-a constatat că șoferul avea permisul de conducere suspendat. Acesta nu avea dreptul legal de a conduce pe drumurile publice.

drugtest, test alcool, Politie, sofer, Sofer testat de politie, influența alcoolului
SURSA FOTO: Dreamstime

În urma accidentului, care nu a avut victime, au fost înregistrate doar pagube materiale. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei exacte, iar în baza informațiilor obținute, polițiștii l-au reținut și l-au dus la secția de poliție.

Acest șofer este acuzat de comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și de conducerea unui vehicul pe drumurile publice având dreptul de a conduce suspendat. Poliția continuă cercetările în acest caz, iar bărbatul va fi cercetat pentru faptele sale.

Legislația este extrem de severă în privința consumului de alcool

Conform legislației românești, conducerea unui vehicul cu o alcoolemie mai mică de 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie o contravenție. În schimb, depășirea acestui prag se consideră o infracțiune gravă. Gradul de alcoolemie determină aplicarea diferitelor măsuri legale și sancțiuni.

Sancțiuni pentru contravenții

Dacă alcoolemia este sub 0,80 g/l, șoferul este considerat săvârșind o contravenție. Conform articolului 102 alineatul (3) din O.U.G. 195/2002, sancțiunea aplicată în acest caz este o amendă din clasa a IV-a și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Amenzile aplicate pentru contravențiile de acest tip variază între 1.485 și 3.300 de lei, în funcție de valoarea punctului de amendă stabilită la 165 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Sancțiuni pentru infracțiuni

Dacă alcoolemia depășește 0,80 g/l alcool pur, situația devine mult mai gravă, iar fapta este considerată infracțiune conform Codului Penal. În acest caz, sancțiunile pot include o pedeapsă cu închisoarea, care variază între 1 și 5 ani, sau aplicarea unei amenzi. Pedeapsa privativă de libertate este prevăzută pentru cazurile de recidivă sau când conducerea sub influența alcoolului pune în pericol viața altora.