Este interzis! UE interzice vânzarea anumitor produse
Este interzis! În câteva zile va intra în vigoare o interdicție a Uniunii Europene. Potrivit ei, vânzarea anumitor produse nu va mai fi permisă. UE plănuiește în această perioadă interzicerea treptată a vânzării de microplastice.
În anumite zone, această lege va intra în vigoare chiar în această lună, pe 15 octombrie. Decizia UE afectează și produse folosite curent de multe persoane și în numeroase domenii.
Comisia Europeană a anunțat că interdicția se referă la produsele în cazul cărora „microplastice au fost adăugate intenționat și care le eliberează în timpul utilizării”.
Ce sunt microplasticele solide vizate? În această categorie pot fi incluse toate particulele de polimer sintetic care sunt organice, insolubile în apă, dificil de degradat și au o dimensiune mai mică de cinci milimetri.
Prin această decizie, UE dorește să reducă emisiile de microplastice folosite intenționat în cazul a cât mai multe produse. Astfel, interdicția are mai degrabă un efect major asupra producătorilor, care vor fi nevoiți să își regândească produsele și materialele folosite.
Produsele cosmetice și detergenții vor fi printre cele mai afectate produse
Potrivit UE, cele mai afectate produse vor fi cele care utilizează în orice fel materialul granular de umplere. El este cu precădere folosit pe suprafețele sportive artificiale. Acest domeniu este și cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat.
Printre produsele cosmetice vizate de interdicție se numără și cele în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple. Spre exemplu, în anumite situații ele sunt folosite și pentru exfoliere (microbile), obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice.
Alte produse și zone afectate sunt: detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale.
În cazul altor produse, interdicția de vânzare va intra în vigoare ulterior, după o perioadă mai lungă de timp, pentru a oferi producătorilor afectați suficient timp pentru a dezvolta și a trece la utilizarea materialelor alternative, conform informațiilor furnizate de chip.de.