Astfel, puteți alege plante care nu pun probleme, containere care economisesc timp și materiale ușoare pentru poteci și pavaj, care nu necesită o îngrijire în fiecare primăvară. E timpul pentru o schimbare? Iată ce trebuie să știți.
Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a face spațiul exterior să se potrivească mai bine cu stilul vostru de viață, ideile propuse de experți vă vor arăta cum să simplificați îngrijirea grădinii, arată Homes and Gardens.
1. Amenajați plante native în curte
Una dintre cele mai bune modalități de a simplifica schema de plantare este să alegeți plante native, care vor prospera în grădină. În acest caz, plantele se simt mulțumite de sol și climă, așa că se vor integra direct în schema de plantare. Pe lângă faptul că sunt ușor de cultivat, plantele native necesită și mai puțină întreținere.
De ele beneficiază și ecosistemele locale, oferind habitat și hrană faunei sălbatice, atrăgând polenizatori în grădină.
Plantele native pot împiedica în mod natural dezvoltarea buruienilor. Alegeți plante precum valeriana, trei frați pătați sau busuioc.
2. Evitați plante anuale în favoarea plantelor perene
Plantarea celor mai bune plante anuale ajută la crearea unui pat colorat de flori, dar, după cum sugerează și numele, cele anuale durează doar un sezon. Săpatul și pregătirea solului înainte de plantare poate fi o muncă grea, apoi la sfârșitul sezonului plantele moarte trebuie din nou săpate și compostate.
Pe vreme caldă, plantele anuale tind să aibă nevoie de mai multă apă (uneori chiar de două ori pe zi dacă sunt plantate în containere sau coșuri suspendate) și de hrănire regulată.
Alegeți, în schimb, cele mai bune plante perene, cum ar fi echinaceea, salvia și aster, și veți obține o perioadă de înflorire prelungită.
3. Abordați gazonul cât mai relaxat
Există mai multe obiective care trebuie incluse in planul simplificării muncii în grădină
„Reduceți dimensiunea gazonului”, sugerează expertul în grădină Kelly D Norris.
„Păstrează doar ce ai nevoie. Eliminați aporturile chimice. Dacă verdeața este importantă, optează pentru substanțe e organice, cum ar fi compostul, pentru a îmbunătăți sănătatea solului”, sugerează el.
Kelly sugerează alegerea soiurilor de gazon care necesită mai puțină atenție. Selectați specii de iarbă cu creștere scăzută sau plante de acoperire a solului care necesită mai puțin cosirea și irigarea. Kelly sugerează să tundeți iarba mai rar.
Alternativ, puteți lua în considerare să scăpați complet de gazon și să îl înlocuiți cu soluții ușoare, cum ar fi paturi înălțate sau amenajarea peisajului cu pietriș.
4. Optați pentru containere fără probleme
Alege cele mai mari ghivece pe care le poți găsi pentru ideile tale de grădinărit în containere și grupează-le într-un singur loc. Astfel, udarea, hrănirea și plivitul se limitează la o singură zonă. Multe recipiente mici peste tot în grădină complică lucrurile și înseamnă mai multă muncă.
Alegeți și containere care nu necesită întreținere. Evitați lemnul, care necesită întreținere regulată sau va putrezi, și ceramica, care se poate crăpa când e frig.
De asemenea, puteți cumpăra inserții cu udare automată pentru ghivece și jardiniere.
5. Alegeți plăci de pavaj ușor de întreținut
Regândiți aspectul grădinii cu plăci de pavaj durabile, ușor de curățat. Faceți zonele dificile mai ușor de gestionat, alegând plăci care necesită foarte puțină întreținere în ceea ce privește curățarea și întreținerea.
Căutați o soluție elegantă, care să ofere o suprafață rezistentă, cum ar fi piatra naturală. Acesta este unul dintre cele mai dure și mai durabile materiale pe care le puteți folosi pentru amenajarea curții.