Românii care au casă la curte trebuie să fie cu mare băgare de seamă. Ei trebuie să aibă în vedere că nu este deloc ok să planteze un nuc în curte. Motivul are legătură cu una dintre cele mai înspăimântătoare superstiții.

Există, însă, zone în România, mai ales în mediul rural, unde oamenii obișnuiesc să planteze un nuc în curte atunci când vor să marcheze un eveniment extrem de important din viaţa lor, precum nunta sau venirea pe lume a unui copil.

Pe de altă parte, conform legendelor, nucul ar aduce ghinion și necaz în căminul persoanei care l-a plantat la el în ogradă. Mai exact, atunci când trunchiul pomului ar ajunge să aibă grosimea gâtului celui care l-a plantat, persoana respectivă ar înceta din viață.

Superstițiile legate de prezența nucului în curte

De asemenea, se spune că oamenii care au nuc în curte şi stau multă vreme la umbra lui pot muri prematur. De Rusalii, femeile de la ţară duc la biserică frunze de nuc, pe care le pun la streaşina caselor, pentru ca nucul să le ferească familia de necazuri.

În ciuda acestor superstiții, nu există un motiv real pentru care nu ar trebui să ne plantăm în curte un nuc. Conform tradițiilor din Moldova, nu ar fi indicat să plantezi un brad în curte, deoarece acest lucru ar putea atrage energiile negative și paguba în viața ta. Mai mult de atât, unii dintre cei mai fanatici superstițioși din estul țării, precum și cei din Muntenia sunt de părere că dacă plantezi un brad la tine în curte riști sănătatea unui membru al familiei.

Legea interzice tăierea acestui copac

Legea interzice tăierea acestui copac, chiar dacă se află la tine în curte. Pentru a putea scăpa de acest copac, este nevoie de o autorizație, iar aceasta se obține destul de greu.

Cererea pentru autorizație trebuie depusă cu cel puțin o lună înainte de momentul în care plănuiești să tai copacul, iar aprobarea solicitării este oferită de o serie de specialiști ai direcțiilor teritoriale pentru agricultură, doar în urma unei verificări prealabile în teren.

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene. Pentru a obține acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren. Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Amenda poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei

Conform legii în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu o amendă care poate varia între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii. Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.