Pensiile speciale vor scădea potrivit proiectului adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat miercuri proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
Proiectul de lege a trecut de senat, în pofida protestelor organizate de opoziție. Astfel, specialii vor ieși la pensie cu 65% din totalul veniturilor realizate în ultimul an de activitate, cu excepția magistraților, care vor primi 80%. Acestea nu sunt însă singurele modificări aduse de către coaliție.
Cumulul pensiilor speciale este interzis, iar partea de necontributivitate va fi impozitată cu 15%. Oficialii europeni ar fi vrut însă ca pensiile speciale să se calculeze 45% din totalul veniturilor ultimului an de activitate.
Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.
Proiectul va fi dezbătut şi votat în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Cu cât vor scădea, de fapt, pensiile?
În acest context, dacă proiectul va fi adoptat și de Camera Deputaților, cea mai mare pensie din magistratură va scădea cu 31%, iar a doua cea mai mare pensie cu 68%, transmite Antena 3 CNN.
De asemenea, a treia cea mai mare pensie din magistratură va scădea cu 79%. În acest caz, pensia este în prezent de cinci ori mai mare decât salariul primit la data pensionării.
Pe de altă parte, sunt și pensii care scad cu procente mai mici. Este vorba despre pensiile de aproape 44 de mii de lei, care vor scădea cu 9%. În acest caz, la data pensionării salariul era de 47.840 de lei.
Chiar Guvernul susține că noua formulă de calcul pentru pensiile speciale aduce scăderi semnificative, Comisia Europeană le-a transmis decidenților de la București că reforma trebuie făcută așa cum s-au angajat în PNRR.
Amintim că, miniștrii Marius Budăi și Marcel Boloș vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană, după ce oficialii europeni s-au arătat nemulțumiți de reforma pensiilor speciale aprobată de coaliția de guvernare.