Sute de pensionari din Botoșani primesc pensie și salariu în același timp

În Botoșani, sute de pensionari primesc pensie și salariu în același timp, fiind angajați la stat, ocupând astfel locurile de muncă din instituțiile statului pe care le-ar putea ocupa „tinerii care ies de pe băncile facultăților”, ce sunt nevoiți să lucreze sezonier sau să își caute un loc de muncă în alt stat, relatează Botoșăneanul.

Conform sursei citate anterior, în evidețele Casei Județene de Pensii (CJP) figurează sute de botoșăneni care, deși au atins vârsta standard de pensionare, continuă să lucreze în sistemul bugetar. În plus, sunt activi în instituțiile statului și foști militari și foști polițiști, a căror evidență nu apare înregistrată la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), aceste categorii profesionale nefiind incluse în sistemul public de pensii.

„Este o lege dată recent care va interzice în sistemul public cumularea pensiei cu salariul, bineînțeles cu anumite derogări care s-au stabilit în momentul în care s-a dat legea respectivă. La o primă informare pe care am cerut-o de la Casa Județeană de Pensii, avem în evidențele lor un număr de 416 persoane care cumulează pensia cu salariul, mai puțin persoanele care au ieșit la pensie din sistemul MAI și din sistemul MApN”, a declarat, joi, Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.

„Sunt și unități de stat care nu au actele la Botoșani, cum e ANAF-ul, care este la Iași sau la București și noi nu putem accesa baza de date. În rest, situația vizează pe cei din sistemul public care cumulează pensia cu salariul. La ceilalți evidențele sunt la Direcția Financiară a Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, au case separate de pensii, la București”, a zis, la rândul său, Ioan Buzilă, director general al CJP Botoșani.

Cine poate primi pensie și salariu în același timp?

Vă amintim că, pe data de 29 iunie 2023, Camera Deputaţilor a votat în calitate de for decizional, 215 de voturi PRO, trei voturi CONTRA şi 49 de abţineri, legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, însă există câteva expecții, respectiv:

  • persoane alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică şi cele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţia României;
  • profesorii;
  • persoanele angajate cu ora să aibă grija de bătrani;
  • asistenții maternali;
  • beneficiarii de pensii de urmaş şi beneficiarii de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
  • medicii și asistenții;
  • preoţii și artiștii;
  • membrii Academiei Române;
  • cei care lucrează în autorități autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM, ANRE).