De ce nu ar trebui să luăm telefonul mobil în baie
Interzis pentru cei care au telefon mobil! În ziua de astăzi, luăm telefoanele mobile indiferent unde am merge, chiar și la baie. Însă experții au concluzionat că nu ar trebui să le luăm acolo. Iată de ce.
Chiar dacă este un obicei comun pentru majoritatea oamenilor, este surprinzător că nu este recomandat din punct de vedere al igienei. Un studiu realizat de Initial Washroom Hygiene a descoperit că mai mult de jumătate dintre telefoanele inteligente prezintă un „nivel ridicat” de contaminare biologică.
În realitate, telefonul conține de două ori mai mulți germeni decât scaunul unei toalete. Mai mult, nivelurile de contaminare sunt de șase ori mai mari decât cele obișnuite.
Cercetarea a folosit teste cu bețișoare de trifosfat de adenozină (ATP), împreună cu un cititor de bioluminiscență ATP pentru a detecta forme de viață prea mici pentru a fi observate cu ochiul liber. După analiza probelor de pe suprafețele a 50 de telefoane diferite, rezultatele au fost clare. 52% dintre ele, conform standardelor experților, erau „foarte contaminate” cu microbi.
Obiceiurile de utilizare a telefonului mobil în Regatul Unit
Un sondaj de cercetare a consumatorilor, realizat pe mai mult de 2.000 de participanți, a evidențiat obiceiurile de utilizare a telefoanelor mobile ale publicului din Regatul Unit, dezvăluind o imagine destul de puțin sănătoasă. Studiul a arătat că unul din patru adulți a recunoscut că nu își curăță niciodată telefonul mobil, ceea ce ar putea explica de ce telefoanele noastre sunt adevărate focare de germeni.
În plus, 59% dintre persoane au recunoscut că au folosit telefoanele în timp ce erau în baie. Pentru a complica lucrurile, 15% au recunoscut că nu se spală întotdeauna pe mâini după ce merg la baie. Iar astfel, s-ar putea transfera bacterii pe telefoanele lor chiar dacă nu le folosesc în interiorul băii.
Cât despre diferențele de gen, s-a constatat că bărbații aveau cu 10% mai multe șanse decât femeile (64% comparativ cu 55%) să-și ducă dispozitivele la baie, iar 24% dintre bărbați o făceau întotdeauna.
„Telefoanele noastre sunt un rezervor comun pentru patogenii potențial dăunători, iar noi știm că oamenii au tendința de a le folosi în timp ce sunt la baie. Acest lucru este deosebit de alarmant atunci când se ia în considerare faptul că până la 80% din toate infecțiile sunt transmise prin atingere”, a explicat Jamie Woodhall, manager de inovații tehnologice la Initial Washroom Hygiene.
„Așadar, atunci când oamenii își folosesc telefoanele și le apropie de gură în timpul unei convorbiri, cresc potențial șansele de a contracta o boală. Igiena mâinilor este de o importanță vitală. Gândește-te de câte ori atingi telefonul tău în fiecare zi”, a adăugat el.
„De fiecare dată când o faci, ai putea colecta și răspândi activitate microbială. Spălarea regulată a mâinilor este una dintre cele mai puternice măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a ajuta la prevenirea răspândirii bacteriilor și bolilor. Recomandăm să vă spălați pe mâini cel puțin de cinci ori pe zi, precum și de fiecare dată când folosiți baia. Și, desigur, ajută să curățați telefonul periodic cu un șervețel antibacterian”, a concluzionat Woodhall.