Popularitatea mișcării este determinată de cercetările care demonstrează legătura dintre problemele de sănătate mintală ale copiilor și utilizarea smartphone-urilor și a rețelelor sociale, relatează CNBC.

„Migrația în masă spre o copilărie bazată pe telefon a fost și este extrem de dăunătoare pentru tineri”, a declarat Zach Rausch, cercetător la New York University Stern School of Business, pentru CNBC.

 97% dintre copiii cu vârsta de până la 12 ani au un telefon mobil

Smartphone Free Childhood, fondată de Daisy Greenwell și Clare Fernyhough, a creat diverse chat-uri de grup pentru părinții din Regatul Unit și a crescut la peste 60.000 de membri în câteva săptămâni, potrivit site-ului.

Interesul pentru mișcare este determinat de preocupările legate de creșterea numărului de copii cu smartphone-uri. Conform Ofcom, un organism de reglementare aprobat de guvern pentru utilizarea serviciilor de comunicații,  97% dintre copiii din Regatul Uni cu vârsta de până la 12 ani au un telefon mobil

Între timp, în SUA, 42% dintre copii aveau un smartphone până la vârsta de 10 ani, ajungând la 91% până la vârsta de 14 ani, conform unui raport Common Sense care a chestionat 1.306 tineri cu vârsta cuprinsă între opt ani și 17 ani.

telefoane mobile smartphone
SURSA FOTO: Freepik

De ce oferă părinții smartphone-uri copiilor

Părinții le oferă copiilor smartphone-uri într-o lume din ce în ce mai online din diverse motive, inclusiv pentru divertisment, pentru a ține evidența locației lor și a păstra legătura cu ei atunci când pleacă de acasă. Cu toate acestea, studiile și experții subliniază că acest lucru le deschide larg poarta către rețelele sociale și posibile vătămări asupra sănătății mintale.

SFC își propune să unească părinții care nu le oferă copiilor smartphone-uri pentru a atenua presiunea din partea colegilor și izolarea pe care s-ar putea simți.

Succesul său a făcut-o să se extindă la nivel internațional, cu grupuri înființate în SUA, Australia, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Canada, Africa de Sud și în diverse alte țări.

La doar câteva zile după lansarea campaniei SFC, guvernul Regatului Unit, condus la acea vreme de Partidul Conservator, a emis un nou ghid care interzice utilizarea smartphone-urilor în școli și în timpul pauzelor.

În SUA, la Los Angeles și în statele Florida și Indiana s-au emis interdicții pentru telefoanele mobile în școli.

Cu toate acestea, unii oameni de știință nu văd o legătură între smartphone-urile și sănătatea mintală precară a copiilor. Profesorul de psihologie Christopher Ferguson a declarat că societatea tinde să reacționeze negativ la noile tehnologii și la potențialele lor daune, începând cu televizoarele și jocurile video și, mai recent, la  IA.

Probleme de sănătate mintală la cei care au avut un smartphone la o vârstă mai mică

Tinerii au raportat rezultate mai proaste în materie de sănătate mintală cu cât au achiziționat mai devreme un smartphone, a constatat un studiu Sapien Labs publicat anul trecut.

Studiul a folosit date de la 27.969 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani, care au fost obținute între ianuarie și aprilie 2023 în 41 de țări, inclusiv America de Nord, Europa, America Latină, Asia de Sud și Africa.

Aproximativ 74% dintre respondenții de sex feminin care au primit primul smartphone la vârsta de șase ani au spus că se simt stresați, conform studiului. Procentul a scăzut la 61% pentru cei care și-au achiziționat primul smartphone la vârsta de 10 ani și la 52% pentru cei care l-au avut la 15 ani.

Tinerii care și-au achiziționat primul smartphone la o vârstă mai înaintată au raportat o stare mentală mai bună, inclusiv mai puține gânduri suicidare și și probleme mai puține legate de detașarea de realitate.

„Aceste descoperiri îi mobilizează pe părinți să ia măsuri”, a spus Zach Rausch, cercetător la New York University Stern School of Business.

Migrația în masă spre o copilărie bazată pe telefon a fost dăunătoare

„Migrația în masă spre o copilărie bazată pe telefon a fost dăunătoare pentru tineri”, a declarat Rausch. El susține că  această combinație dintre smartphone-uri și rețelele sociale este deosebit de letală pentru tineri.

Studiul Millennium Cohort din Regatul Unit, care urmărește viața a aproximativ 19.000 de tineri născuți în Regatul Unit între anii 2000 și 2002, a găsit o corelație ridicată între utilizarea rețelelor sociale și simptomele depresive, inclusiv pierderea stimei de sine și hărțuirea online.

„Când smartphone-urile și rețelele sociale s-au unit, au creat acest mod cu totul nou de a interacționa unul cu celălalt”, a subliniat Rausch.