În general, cafeaua a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului unor afecțiuni precum obezitatea și diabetul de tip II, precum și reducerea incidenței anumitor tipuri de cancer.

Adevărul despre cafea

Consumul zilnic de cafea cu cofeină, de până la 400 mg (adică aproximativ 3-4 căni) este, de asemenea, considerat sigur pentru un adult mediu, sănătos.

Cum s-ar putea schimba acest lucru atunci când adăugăm în cafea diverse adaosuri, inclusiv acest tip de frișcă?

Cum afectează sănătatea

Disponibilă în două forme – pudră sau lichidă, frișca pentru cafea este adăugată în locul unui produs lactat.

În ciuda numelui înșelător, majoritatea produselor de acest gen nu conține lactate și sunt făcute dintr-o combinație de apă, zahăr, îndulcitor, ulei și agenți de îngroșare, multe fiind și aromate, potrivit Olivenagazine.

Cu o perioadă de valabilitate mai mare decât orice produs care conține lactate, mai ales atunci când sunt vândute sub formă de pudră, acestea sunt o modalitate convenabilă de a albi cafeaua și de a îmbunătăți textura băuturii.

cafea
SURSA FOTO: Dreamstime

De ce nu se comercializează în unele țări din Europa?

Acest tip de frișcă praf este interzis în anumite țări. Danemarca, Ungaria, Norvegia și Austria au interzis vânzarea produselor care conțin un anumit tip de grăsime. Multe țări, inclusiv Marea Britanie, au adoptat o poziție similară, deși nu chiar atât de dură, pentru a descurajarea vânzării unor produse care conțin uleiuri parțial hidrogenate, cunoscute sub denumirea de grăsimi trans.

În Regatul Unit  nu au fost interzise complet, dar autoritățile au îndemnat companiile alimentare să reducă nivelul grăsimilor trans din alimente.

Drept urmare, în 2012, majoritatea supermarketurilor din Regatul Unit și a lanțurilor de fast-food au fost de acord să semneze un acord prin care se angajează să nu folosească grăsimi trans artificiale.

Având în vedere că nu există o cerință legală ca producătorii din Marea Britanie să eticheteze „grăsimi trans”, așa cum există în SUA,  depinde de consumator să știe ce caută – grăsimi și uleiuri hidrogenate.

Ce sunt grăsimile trans și cât sunt de periculoase

Majoritatea grăsimilor trans este produsă atunci când un proces industrial adaugă hidrogen uleiului vegetal.

Această hidrogenare transformă uleiul într-o formă solidă sau semisolidă. Alimentele care se fac cu aceste grăsimi au un termen de valabilitate mai mare, sunt ieftine și, în cazul produsului adăugat în cafea, beneficiază de acea textura netedă și cremoasă.

Studiile au arătat că aceste grăsimi sintetice, nesaturate, duc la probleme de sănătate, ducând la înfundarea arterelor și, în consecință, la atacuri de cord și deces.

Organizația Mondială a Sănătății sugerează că peste 278.000 de decese anuale la nivel global pot fi atribuite acestor grăsimi produse industrial. De aceea, OMS a cerut mai guvernelor să ia măsuri pentru a reduce prezența lor în aprovizionarea cu alimente.

Aceste grăsimi se găsesc și în multe produse coapte și prăjite, inclusiv în gogoși și produse de patiserie.