Ai casă la curte? Atenție la ce pui pe gard. Poți primi o amendă uriașă. Toate detaliile se regăsesc în Codul penal.
Spre exemplu, dacă stai la casă la curte, ai grijă ce faci cu locul de parcare. Blocarea unui spațiu cu pietre, cutii, lăzi sau tomberoane, dar și instalarea de afișe pe garduri cu inscripții precum ”Parcarea interzisă”, ”Nu parcați”, ”Loc rezervat” sau orice alt text similar constituie infracțiune.
Interzis pentru cei care stau la casă la curte
Conform Codului Penal, prezența de mijloace de semnalizare rutieră fără autorizație eliberată în prealabil se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
”Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea pozițiilor acestora, fără autorizație eliberată de autoritățile competente, […] se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, stabilește Art. 339 (1) din Codul Penal.
O altă categorie de șoferi care riscă să fie sancționați sunt cei care parchează neregulamentar. De exemplu, explică jurnaliștii Promotor, parcarea în fața porții este interzisă.
Amenda cuprinsă între 290 și 725 de lei și ridicarea mașinii
Mai exact, interdicția se aplică dacă prin asta se blochează accesul în curte sau garaj. În acest caz, sancțiunea este amenda cuprinsă între 290 și 725 de lei și ridicarea mașinii.
Inventarul Parcărilor Publice 2022 arată că România dispune de 1.275.603 locuri de parcare publice. Numărul mașinilor este de peste 10 milioane. Inventarul a fost realizat de o companie privată.
Din cele 1.300.000 de parcări, 792.244 sunt rezidenţiale (60%). O cifră de 414.286 sunt la bordură (on-street) – 32% din total. În plus, s-a observat o creștere a digitalizării parcărilor publice.
“Pentru cele peste 10 milioane de vehicule din România avem circa 1.300.000 de locuri de parcare publice, dintre care 792.244 sunt rezidenţiale (60%) și 414.286 sunt la bordură (on-street) – 32% din total, în mediul urban. Observăm creșterea eforturilor de digitalizare a parcărilor publice, prin hărți electronice ale parcărilor și modalități de plată extinse”, a arătat CEO-ul companiei, Cornel Bărbuț.
Bucureștiul conduce în clasamentul locurilor publice de parcare
El s-a întrebat unde sunt celelalte locuri de parcare pentru cele 10 milioane de mașini. O bună parte, pe carosabil. Sunt nemarcate si ne-inventariate. Altele sunt ilegale și, în plus, mai sunt și foarte multe locuri de parcare private.
Potrivit sursei citate, Bucureștiul conduce în clasamentul locurilor publice de parcare. Capitala este urmată de alte două orașe. La distanță considerabilă se află Timișoara și Brașov.