Mulți din cei care stau la curte încercă să scape de acest frunziș adunat pe jos, greblând și dându-i foc. Experții susțin că această soluție este poluantă și periculoasă.
Alții adună frunzișul în pungi, urmând să fie transportat la groapa de gunoi, o soluție la fel de nepractică, potrivit Howstuffworks.
Cei care stau la curte și impactul asupra mediului
Greblarea, împachetarea în saci și ridicarea frunzelor moarte nu mai este considerată ecologică pentru că sacii respectivi ajung la groapa de gunoi.
Și conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, în 2018, frunzișul adunat din curțile americanilor a reprezentat 35,4 milioane de tone de deșeuri solide municipale.
Majoritatea acestora – 22,3 milioane de tone (20,2 milioane de tone metrice) – au fost recuperate și compostate sau au devenit mulci în programele de stat. Alte 10,5 milioane de tone au ajuns în continuare la groapa de gunoi. Adică mai mult de 8% din totalul deșeurilor generate în 2018.
O alternativă ușoară
Dacă aveți un gazon pe care doriți să-l întrețineți, este esențial să scăpați de frunzele căzute, deoarece frunzele umede vor sufoca și vor ucide iarba. În plus, pot împiedica dezvoltarea plantelor în primăvară.
De asemenea, frunzele umede rămase pe iarbă se vor descompune și pot deteriora gazonul.
În locul greblării, Universitatea din New Hampshire sugerează eliminarea frunzelor cu un tocător de resturi vegetale.
Cu ajutorul acestei mașinării, care, practic le sfărâmă în bucăți mici, ați creat hrană gratuită pentru curte. Bucățile mici de frunze mărunțite se vor infiltra în firele de iarbă și vor adăuga solului nutrienți vitali, precum azotul.
Când este momentul ideal să faci această operațiune
Momentul ideal pentru a mulci frunzele este atunci când firele de iarbă încep să treacă prin pătura de frunziș. Poate însemna mulcirea săptămânală, în funcție de dimensiunea curții și de numărul copacilor.
Nu e bine să acoperiți complet gazonul cu un strat gros de mulci, așa că dacă frunzele devin prea grele, greblați-le pe cele suplimentare într-o grămadă și apoi împrășiați-le în jurul copacilor sau arbuștilor.
Pe lângă adăugarea nutrienților, mulcirea grădinii are și alte beneficii: ajută la ținerea buruienilor la distanță, reține umiditatea în sol și ajută la menținerea unei temperaturi moderate a solului.
Gazonul, copacii, arbuștii și mediul înconjurător vă vor mulțumi că ați cosit, în loc să greblați frunzele.