Mai precis, persoanele care au rămas fără baterie la telefon trebuie să fie atente. Dacă vor să-și încarce dispozitivul într-un restaurant sau la o terasă trebuie să știe că respectivul cablu de încărcare poate duce la spargerea smartphone-ului.

Persoanele care au rămas fără baterie la telefon trebuie să fie atente

Potrivit NordVPN, infractorii cibernetici pot trimite datele prin USB. Astfel, un computer infectat cu programe malware sau viruși ar putea infecta automat telefonul dacă cele două sunt conectate.

Acest lucru are loc și atunci când legătura USB este utilizată doar ca modalitate de încărcare a telefonului.

A doua modalitate prin care hackerii preiau controlul mobilului este prin atac prin schimb de simulare.

Astfel, hackerii pot transfera datele personale și pot prelua conturile bancare. În această situație se află Wi-Fi public sau stațiile de încărcare.

Hackerii pot configura rețele Wi-Fi false, numite rețele gemene malefice, pentru a vă redirecționa către site-uri web malițioase sau pentru a fura date prin intermediul cablului USB de la o stație de încărcare.

hacker/SURSA FOTO: Dreamstime

Hackerii pot folosi aplicații de spionaj

A patra modalitate prin care hackerii pot intra în telefon pentru a fura datele este prin intermediul aplicațiilor de spionaj. Acestea pot fi folosite chiar și de persoanele care nu au cunoștințe avansate de IT, potrivit sursei menționate.

Cu ajutorul acestora, hackerii reușesc prin intermediul aplicațiilor de spionaj să monitorizeze de la distanță activitățile pe care le desfășurați pe telefonul mobil.

Infractorii cibernetici obțin, așadar, accesul direct la dispozitivul folosit.

A cincea metodă prin care infractorii fură datele din telefonul mobil este prin atacurile de phishing.

Acestea pot fi de forma mesajele de phishing, e-mailurilor sau mesajelor text care conțin linkuri malițioase pentru a instala programe malware.

Ulterior, aceste programe malițioase fură datele de pe dispozitivul infectat.

Conform Microsoft, atacurile de phishing provin de la escroci deghizați ca surse de încredere. Acestea pot facilita accesul la toate tipurile de date confidențiale.

„Pe măsură ce tehnologiile evoluează, la fel fac și atacurile cibernetice”, avertizează Microsoft.

Cea mai comună formă de atac de phishing utilizează tactici cum ar fi hyperlink-urile false pentru a convinge destinatarii mesajelor de e-mail să-și partajeze informațiile personale.

Atacatorii se prefac adesea a fi furnizori importanți de conturi, cum ar fi Microsoft sau Google, sau chiar colegi.