Pensionar, condamnat la închisoare executare după ce a utilizat un card bancar care nu îi aparținea

Un pensionar a fost condamnat la închisoare cu executare după ce a găsit un card bancar și l-a utilizat timp de o zi, efectuând cumpărături în valoare de 283 de lei.

Judecătorii i-au aplicat direct o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Pedeapsa ar putea fi majorată, având în vedere că pensionarul are un alt proces penal în desfășurare.

Judecătorii i-au impus o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Totodată, pedeapsa ar putea fi majorată, deoarece pensionarul mai are un proces penal în curs.

Cum a ajuns cardul în posesia pensionarului

Pe 15 august 2022, Ștefan I. a mers la cumpărături într-un supermarket. La ieșirea din magazin, el credea că și-a pus cardul în buzunar, însă, de fapt, acesta ajunsese pe trotuar, în fața unei brutării, aproape de piciorul unui pensionar.

O femeie care se afla la coadă a observat cardul și, crezând că îi aparține lui Ștefan, i-a atras atenția.

Pensionarul s-a aplecat, a ridicat cardul și a început să-l folosească. O oră mai târziu, acesta se afla în Târgu Cucu, unde și-a cumpărat țigări. După aceea, s-a îndreptat spre Piața Unirii, unde a achiziționat produse de patiserie. Tot cu cardul lui Ștefan I., a mâncat la McDonald’s.

pensionari
SURSA FOTO: Dreamstime

Ulterior, a mers la un chioșc alimentar, a cumpărat caise, iar mai târziu a achiziționat lactate și mezeluri dintr-un alt magazin. Iar după aceea, a aruncat cardul bancar la un coș de gunoi.

Misiunea poliției a fost ușurată de camerele video de supraveghere stradală, la care pensionarul nu a avut nicio precauție. Identificarea celui care folosise cardul s-a realizat rapid. În decurs de doar trei luni, dosarul a fost înaintat instanței de judecată, pensionarul fiind acuzat de efectuarea de operațiuni financiare frauduloase și de acces ilegal la un sistem informatic, ambele fapte comise în mod continuat.

Însușirea unui bun găsit, interzisă prin lege

Amintim că, potrivit Noului Cod Penal, fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepsește cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul însușirii pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredării acestuia în termen de 10 zile de la momentul în care făptuitorul a aflat că bunul nu îi aparține. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Despre gestul integru făcut de o femeie din Băilești puteți citi aici.