Polițist prins drogat la volan
În timpul unei razii de rutină desfășurate pe o stradă din comuna Florești, polițiștii clujeni au avut parte de o surpriză neplăcută.
Au oprit un autoturism fără numere de înmatriculare, iar la volan au descoperit că se afla un coleg de-al lor, un agent de poliție în vârstă de 38 de ani, aflat în afara serviciului. Testarea antidrog a arătat că acesta era sub influența substanțelor interzise.
Acest incident nu este primul pentru agentul în cauză. Cu doi ani în urmă, el a fost acuzat de viol și încă așteaptă decizia în dosarul respectiv. În ciuda acuzațiilor grave și a comportamentului repetat inadecvat, agentul este în continuare angajat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, deși cu atribuții restrânse.
Conducerea IPJ Cluj a reacționat prompt, anunțând că va desfășura o anchetă internă pentru a clarifica circumstanțele incidentului și pentru a lua măsurile legale necesare.
Noi substanțe interzise la volan
Legislația în vigoare prevede mai multe substanțe care sunt interzise pentru șoferi. Cele mai recente substanțe au fost adăugate pe listă în luna martie a acestui an.
Este vorba despre:
- 2-Metil AP-237
- Etazen
- Etonitazepin
- Protonitazen
- ADB butinaca
- Alpha-PH
La momentul adăugării pe listă a acestor substanțe, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că decizia se adaugă la cele două legi importante în ceea ce-i privește pe cei care consumă droguri apoi se urcă la volan. Este vorba despre Legea Anastasia și Legea 2 Mai.
Amintim că Legea Anastasia prevede închisoarea pentru cei care conduc sub influența drogurilor și produc accidente mortale.
De asemenea, Legea 2 Mai prevede ca traficanții de droguri să nu mai primească pedepse cu suspendare.
Tot atunci, ministrul Cătălin Predoiu spunea că prin această decizie s-a aliniat legislația românească cu o rezoluție a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Stupefiante care a fost luată în 2023. De asemenea, el spunea că se închide cercul substanţelor de mare risc care pot să provoace daune foarte grave consumatorilor.