Persoanele care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli. În caz contrar, vor fi obligate să suporte mai multe costuri, potrivit legii din România.
Două familii care stau la bloc s-au trezit într-o situație neplăcută
Într-o astfel de situație s-au trezit două familii din Piatra Neamț, după ce au încercat să înfrumusețeze zona verde din spatele blocului. Potrivit presei locale, acestea au plantat flori și au realizat mai multe construcții florale fără permisiune.
Când au fost avertizate că trebuie să desființeze construcțiile realizate, cele două familii nu s-au conformat. Astfel, au fost nevoiți să să suporte costurile desființării.
Prin dispoziție de primar, Publiserv s-a apucat de treabă. Conform presei locale, costurile vor fi suportate de către cei care au amenajat parcul.
Poliția Locală a oferit mai multe informații
Potrivit art. 33 din Legea 50/1991 privind autorizarea în construcții, sunt considerate construcții ilegale care ocupă domeniul public toate construcțiile improvizate, împrejmuiri ale spațiilor verzi din imediata apropiere a apartamentelor situate la parterul blocurilor și suporții pentru uscarea rufelor.
Poliția Locală din Piatra Neamț a oferit mai multe informații. Persoanele care știu că au edificat pe terenurile aparținând municipalității astfel de „construcții”, au obligația de a le desființa/demola, conform prevederilor legale sus amintite.
În caz contrar, acestea sunt desființate pe cale administrativă, prin dispoziție de primar, pe cheltuiala celor ce le-au edificat ilegal.
„Astfel, în data de 23.07.2024, în urma deciziei Comisiei de coordonare a acțiunilor de desființare/demolare a construcțiilor ilegale amplasate pe domeniul public și a dispoziției de primar, lucrătorii SC Publiserv au demarat lucrările de desființare a unei adevărate terase, cu grădină și alei betonate, în spatele unui bloc de pe Aleea Plaiului din Piatra Neamț. Cu această ocazie, au fost prezenți la fața locului, pentru asigurarea protecției perimetrului și polițiștii locali din Cadrul Compartimentului Disciplina în Construcții, membri în comisia sus amintită.
Urmează ca ”proprietarii” grădinii urbane să achite costurile de desființare, deși au fost notificați în prealabil, să-și desființeze singuri acele construcții provizorii. Au fost scoase mesele, băncile, gardul ornamental și spalierii de susținere a viței de vie, urmând ca spațiul unde au rămas doar florile, să fie amenajat corespunzător de către lucrătorii CMI Urban”, a transmis Poliția Locală.
Potrivit Legii 50/1991, art. 33 alin. (1), construcţiile „executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, cât şi construcţiile, lucrările şi amenajările cu caracter provizoriu executate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativă de autoritatea administraţiei publice de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află construcţia, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi pe cheltuiala contravenientului”.
Procedura prevăzută la alin. (1) se poate declanşa din oficiu de autoritatea administraţiei publice de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află construcţia sau la solicitarea proprietarului ori a administratorului legal al terenului aparţinând domeniului public sau privat al statului.