Reguli la bloc 2024. Animalele de companie pot fi interzise

Reguli la bloc 2024. Animalele de companie pot fi interzise. În linii mari, subiectul se referă la câini și pisici, dar și la papagali, peruşi sau chiar animale exotice pe care le întâlnești adesea doar pe canalul Animal Planet. Anumite asociații de proprietari permit deținerea animalelor de companie, însă doar în anumite condiții. În schimb, altele pot impune restricții și interzice complet acest lucru.

Restricțiile impuse de asociațiile de proprietari privind deținerea animalelor de companie sunt destul de rare, însă există situații în care acestea pot apărea. Reglementările referitoare la creșterea animalelor sunt stabilite la nivel local, prin intermediul regulamentelor interne ale fiecărei asociații.

Legislația actuală care reglementează activitatea asociațiilor de proprietari nu oferă reglementări foarte clare în ceea ce privește animalele de companie. Aceste aspecte au fost lăsate la latitudinea asociațiilor de proprietari pentru a fi reglementate intern.

În acest sens, asociațiile pot decide interzicerea animalelor de companie în cadrul blocurilor. De asemenea, ele pot solicita ca animalele de companie să fie incluse în cheltuielile de întreținere.

Taxă de întreținere pentru cei cu animale de companie?

Proprietarii de animale ar trebui să urmeze anumite reguli, deoarece unele asociații de proprietari doresc să includă animalele de companie în costurile de întreținere, având în vedere că acestea consumă energie electrică, apă și alte resurse.

Deși nu există o lege care să impună o taxă suplimentară la întreținere, Articolul 47, litera d din Legea 230/2007, care reglementează cheltuielile pentru beneficiari, și Articolul 50, alineatul 2 din HG 1588/2007 aduc clarificări în acest sens. Aceste precizări au fost necesare în urma unor situații în care proprietarii au semnalat că au fost nevoiți să plătească sume suplimentare, chiar și până la 100 de lei, pentru întreținere.

Chiar dacă asociația este de acord cu acest lucru, proprietarii trebuie să respecte câteva reguli fundamentale.

animale de companie
SURSA FOTO: Unsplash.com

Reguli esențiale pentru cei cu animale de companiei

Una dintre regulile esențiale se referă la menținerea curățeniei. Animalul nu trebuie să lase murdărie în zonele comune, iar în cazul în care acest lucru se întâmplă, stăpânul are responsabilitatea de a curăța imediat.

Proprietarii de câini considerați agresivi sunt obligați să le pună botniță atunci când ies din apartament și să nu îi lase liberi pe casa scării. De asemenea, aceștia trebuie să își supravegheze câinele atunci când îl scot afară, pentru a preveni distrugerea bunurilor aflate în spațiile comune.

O altă regulă importantă pentru locatarii de la bloc se referă la numărul de animale de companie permis într-un apartament. Conform reglementărilor, este permisă deținerea a cel mult 2 câini și 2 pisici.

„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”, prevede legea.

O altă regulă importantă se referă la sterilizarea și microciparea animalelor de companie. Persoanele care nu își sterilizează patrupedele se pot confrunta cu amenzi.

De asemenea, iubitorii de animale sunt obligați să le pună botniță și zgardă în timpul plimbărilor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.

Proprietarii de animale trebuie să aibă asupra lor materiale pentru curățarea și evacuarea dejecțiilor lăsate de animale. Dacă nu respectă această cerință, riscă să fie sancționați cu amendă.

O altă problemă semnificativă este zgomotul pe care îl pot face animalele de companie, în special câinii, care sunt mai gălăgioși atunci când latră. Acest lucru poate deranja vecinii, iar în cazul în care proprietarul nu găsește soluții pentru a limita zgomotul, vecinii ar putea apela la autorități. În astfel de situații, amenzile pot fi destul de mari.

Ar trebui proprietarii de animale de companie să plătească taxe suplimentare

De asemenea, se pune frecvent întrebarea dacă proprietarii de animale de companie ar trebui să plătească taxe suplimentare. Legea asociațiilor de proprietari nu include prevederi în acest sens.

Totuși, există acte normative care reglementează cheltuielile pentru beneficiari și care permit asociațiilor de proprietari să impună taxe pentru proprietarii de animale. Motivația este că animalele consumă apă, energie electrică și utilizează liftul.