Mulți români aleg să-și spele mașina în fața blocului sau în curte, dar asta constituie contravenție. Cei care nu mearg la spălătorii pot fi amendați.
Spălatul mașinii în fața blocului constituie contravenție
Românii care doresc să-și spele mașina în fața blocului trebuie să fie conștienți că această activitate constituie o contravenție și poate atrage amenzi severe.
Curățarea sau spălarea autovehiculelor pe drumurile publice este interzisă prin lege. De asemenea, legea interzice conducerea unui autovehicul murdar pe drumurile publice.
Astfel, șoferii nu au voie nici să-și spele mașina pe drumurile publice și nici să circule cu un autovehicul murdar.
Conform legislației, curățarea autovehiculului se permite doar înainte de a intra pe drum și numai pe suprafețe special amenajate.
„Intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roţi sau pe şenile, precum şi pierderea, prin scurgere din vehicule, în timpul transportului, de materiale de construcţie sau de alte materii” este interzisă, conform OG 43/1997.
Conform OG 43/1997, curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, materiale sau alte substanțe pe drumurile publice este interzisă. De asemenea, OG 21/2002 stipulează că cetățenii au obligația de a menține curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc.
Consiliile Locale hotărăsc sancțiunile
Amenzile pentru nerespectarea acestei legi sunt stabilite de către Consiliile Locale. În București, autoritățile au decis prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 că este interzisă „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip”.
În București, amenda pentru nerespectarea legii privind curățarea sau spălarea vehiculelor este cuprinsă între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice pot primi o amendă de 1.000 de lei.
În Cluj-Napoca, autoritățile au stabilit prin Hotărârea 191/2009 că este interzisă „curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)”. În Cluj-Napoca, amenda pentru nerespectarea acestei legi este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.
Spălarea autovehiculelor este permisă doar în spațiile special amenajate, care dispun de sisteme de reciclare a apei și unde apa reziduală este deversată în mod legal.