Interzis pentru românii care stau la bloc! Amenzile ajung la 5.000 lei

bloc

SURSA FOTO: Dreamstime

Vineri, pe 28 iulie, a avut loc votul unei hotărâri privind protejarea spațiilor verzi și a arborilor existenți din Capitală. Cei care încalcă aceste reguli riscă o amendă de până la 5.000 de lei.

Un mediu verde are numai efecte pozitive asupra sănătății oamenilor și îmbunătățește calitatea vieții dintr-un cartier. Putem spune că un oraș verde asigură o biodiversitate bogată, reduce poluarea aerului, asigură stocarea apei, amortizează zgomotul și ajută la răcirea în perioadele calde.

Așadar, în CGMB a fost supusă la vot o nouă hotărâre privind protejarea spațiilor verzi și, implicit, a arborilor existenți.

Din ce în ce mai puține spații verzi în București

În anumite sectoare ale Bucureștiului, multe spații verzi existente au dispărut, făcând loc ansamblurilor de locuințe, dezvoltate de antreprenori privați. Eliminarea acestor spații verzi a diminuat protecția împotriva „efectului de insulă termică urbană”, și a crescut gradul de poluare într-un oraș sufocat de numărul mare de mașini poluante.

Proiectul de hotărâre suspus astăzi la vot în cadrul CGMB propune modalități noi de a proteja spațiile verzi arborii existenți, având în aceștia sunt de multe ori defrișați sau toaletați fără avizele necesare.

Proiectul propune, totodată, și sancțiuni pentru românii care decid singuri defrișarea sau toaletarea arborilor de pe spațiile verzi din jurul blocurilor. Aceștia ar putea primi amenzi de până la 5.000 de lei.

Pentru ce ar putea fi sancționați românii care stau la bloc

În proiect sunt prevăzute sancțiunile și acțiunile pentru care acestea vor fi acordate:

  1. Decojirea rădăcinilor/trunchiurilor/ramurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe rădăcini/trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), legarea de sfori sau sârme neautorizate (care pot strangula rădăcinile/trunchiurile/ramurile) turnarea de substanțe toxice, saline sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice fel pe rădăcini/trunchiuri/ramuri arborilor, arbuştilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
  2. Defrişarea oricărui arbore sau arbust, fără avizele menționate la Art. 6 (1);
  3. Tăierea de ramuri de arbori şi arbuşti (intervenții în coronamente/toaletări) fără avizele menționate la Art. 6(1);
  4. Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avizele menționate la Art. 6 (1);
  5. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi;
  6. Distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioşcuri lor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;
  7. Deteriorarea aleilor, cailor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;
  8. Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor şi grădinilor;
  9. Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, ţigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.