Suportul de telefon poate atrage amenzi de până la 3.300 de lei
Suportul de telefon, chiar dacă pare inofensiv, poate deveni un pericol dacă este pus în locuri importante pe parbriz. De exemplu, dacă îl pui în fața volanului sau în centrul parbrizului, poți să nu vezi semnele de circulație, pietonii sau alte mașini.
Dacă un polițist vede că suportul îți limitează vederea, poți primi o amendă destul de mare, care poate ajunge până la 3.300 de lei, adică 9-20 de puncte de amendă.
Potrivit celor de la „Ce se-ntâmplă, doctore?”, pentru a evita amenzile, este bine să pui suportul de telefon:
- în colțul de jos al parbrizului, astfel încât să nu îți blocheze vederea pe drum
- pe bord, folosind un suport stabil care să nu facă reflexii pe parbriz
- pe ventilație, dar fii atent să nu împiedici aerisirea
Asigură-te că folosești doar suporturi omologate, care sunt sigure și se potrivesc cu telefonul și mașina ta. Deși suportul pentru telefon este vital pentru șoferi în România, dacă nu îl montezi corect poți primi amenzi mari și, mai rău, pot apărea accidente.
Așadar, pune-l într-un loc care nu îți afectează vizibilitatea și respectă regulile de circulație pentru a călători în siguranță!
Parcarea parțială pe trotuar este permisă
O altă informație utilă pentru șoferi este cea legată de parcare. Legislația rutieră permite parcarea parțială pe trotuar, dar doar dacă lași suficient spațiu ca pietonii să poată trece. Mulți șoferi parchează unde găsesc loc. Totuși, lipsa locurilor de parcare nu justifică încălcarea regulilor de circulație.
E important să nu blochezi și să nu îngreunezi circulația altor mașini sau pietoni pentru că legislația rutieră prevede amenzi atât pentru parcarea neregulamentară pe drumuri publice, cât și pentru blocarea trotuarelor.
Codul Rutier spune că nu ai voie să oprești sau să staționezi în anumite locuri sau la anumite ore. Aceste locuri sunt marcate cu semne clare. Ca să evite regulile, unii șoferi își lasă mașinile pe trotuar. Totuși, Art. 72 din OUG nr. 195/2022 interzice blocarea trotuarelor cu mașini parcate.
Dacă parchezi pe trotuar, ești obligat să lași un spațiu de cel puțin un metru pentru pietoni. Dacă nu respecți asta, poți primi amendă și mașina poate fi ridicată. Amenzile pentru parcare neregulamentară ar putea începe de la aproximativ 400 de lei și ar putea depăși 1.200 de lei, în funcție de gravitatea situației. Aceste amenzi se aplică și dacă parchezi sau staționezi pe spațiul verde.