Este complet interzis să faci asta pe drumurile cu două benzi pe sens

Toți șoferii trebuie să fie atenți la acest aspect. Este o greșeală pe care o fac extrem de mulți conducători auto, fără să-și dea seama și care poate duce la adevărate tragedii.

Mai mult, este și pedepsită cu amenzi usturătoare în Codul Rutier.

Este vorba despre mersul pe banda a doua a unei șosele sau autostrăzi. Potrivit regulamentului rutier, circulația trebuie să se desfășoare pe prima bandă, iar banda a doua se folosește pentru depășiri.

Ȋnsă mulți conducători auto ocupă direct banda a doua, iar cei care vin grăbiți din spate încep să dea flash-uri, claxoane și chiar să meargă bară la bară la 130 km/h, dacă șoferul din spate nu se dă la o parte suficient de repede.

Iar asta poate duce foarte ușor la un accident, atrag atenția specialiștii.

„Pentru mulţi dintre conducătorii auto, ăla este momentul, în primii kilometri de când au ieşit pe autostradă, în care iese pilotul.

Fără centură, cu luminile stinse și a ieșit pilotul din mine, gata, acum rad tot. Sunt foarte mulți piloți de genul, care vor și ei să facă același lucru în toată masa aia mare de mașini. (…)

Cel din față, la presiunea celui din spate taie, frânează, iar cel din spate lipit la 2 metri intră inevitabil și se creează accidentul”, afirmă pilotul Sorin Ene pentru Observator.

Cât de mari sunt amenzile pentru șoferii prinși că încalcă legea?

Este foarte important de știut că mersul nejustificat pe banda a doua este sancționat prin amendă. La fel, vor scoate bani din buzunar și șoferii prinși că dau flash-uri.

Ȋn aceste cazuri, amenzile ajung până la 1.200 de lei.

„Benzile de circulaţie se ocupă succesiv. În primele 7 luni ale acestui an au fost aplicate 315 sancţiuni contravenţionale, iar anul trecut pentru această abatere s-au aplicat 441 de sancţiuni”, a explicat comisarul-șef Bogdan Oproiu, de la Poliția Rutieră.

Codul Rutier pedepsește comportamentul agresiv în trafic începând cu 2022

Reamintim că, de anul trecut, Codul Rutier a fost modificat pentru a defini comportamentul agresiv în trafic. Acești soferi agresivi vor fi sancționați cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Comportamentul agresiv în trafic reprezintă, potrivit legislației aflate acum în vigoare, efectuarea unor manevre prestabilite constând în:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;

e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;

g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalti participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stanjeni persoanele aflate în zona drumului public.