Ce s-a aflat la un alcooltest? O recentă postare a fostului polițist din Sibiu Viorel Teacă a devenit extrem de populară după ce a reînceput un experiment similar cu unul realizat anterior de un șef de poliție din Africa. Experimentele vizau legătura dintre consumul unui corn cu ciocolată și nivelul alcoolemiei.
Viorel Teacă a efectuat un experiment propriu folosind un croissant cu vanilie și un alcooltest Drager, similar cu cele utilizate de Poliția Română. Rezultatul a fost o alcoolemie de 0,32. Videoclipul rezultat a devenit viral, adunând aproape 1,5 milioane de vizualizări și stârnind numeroase reacții în mediul online.
Polițistul Viorel Teacă, experiment legat de produsele de patiserie
Unii au pus la îndoială veridicitatea experimentului. Alții au folosit ocazia de a critica legislația și sistemul de aplicare a acesteia. Ei au exprimat temeri că persoane nevinovate ar putea fi afectate negativ de astfel de situații.
Viorel Teacă a realizat un experiment similar cu unul anterior efectuat în Africa și a publicat rezultatul pe rețelele sociale.
Cornul de ciocolată folosit pentru a face un alcool test
Postarea include un videoclip care compară două experimente. Unul este din Africa, în care un primar oferă șefului Poliției locale un corn cu ciocolată pentru a verifica dacă va fi detectată alcoolemia. Altul este realizat de Teacă în România.
În videoclipul african, șeful Poliției suflă în alcooltest după ce consumă cornul.
„Să vedem dacă ești beat sau nu”, îi spune primarul.
Aparatul indică o alcoolemie de 0,21. Acest lucru îl surprinde pe polițistul african.
Pentru replica sa, Teacă a utilizat un croissant cu vanilie și esență de șampanie, testat cu un alcooltest Dräger. Acesta e recunoscut la nivel european și folosit și de Poliția Română. Teacă subliniază că acest aparat este extrem de sensibil la alcool.
Rezultat pozitiv după ce a consumat un croissant
După ce a consumat jumătate din croissant, Viorel Teacă a suflat în alcooltest. El a anunțat un rezultat de 0,32. Fără alte explicații, acest experiment a atras rapid atenția online. Acesta a generat numeroase reacții și dezbateri.
Reacțiile utilizatorilor au fost diverse, reflectând experiențe și perspective personale. Unii au sugerat că produsele de panificație, inclusiv croissantele, ar putea fi tratate cu alcool. Acest lucru este folosit pentru a prelungi termenul de valabilitate.
Acesta ar putea afecta rezultatul testului de alcoolemie. Unii internauți care au lucrat în domeniul panificației au explicat că alcoolul utilizat în procesul de ambalare sau în aluatul produselor de panificație ar putea influența etilotestele.
Rezultate fals pozitive din cauza prezenței alcoolului în produse de igienă personală
Alții au menționat că etilotestele pot da rezultate fals pozitive din cauza prezenței alcoolului în produse de igienă personală sau din cauza aromelor care conțin alcool.
„Aveam aparat, la fel, de la aceeași firmă, în 2011 și trebuia să testez toți muncitorii înainte de a pleca de la hotel, țin să vă spun că iese alcoolemia și la pasta de dinți, la guma de mestecat și multe altele”, au spus aceștia.
Unele persoane au atras atenția că testul efectuat de Viorel Teacă nu a fost complet. Ei au sugerat că trebuiau câțiva pași pentru a evalua corect impactul consumului cornului asupra alcoolemiei. Astfel, ar fi trebuit să se măsoare nivelul de alcool înainte și după consumul produsului.
De asemenea, au recomandat așteptarea unei perioade de timp. Sau chiar consumul de apă pentru a elimina orice reziduuri de alcool din cavitatea bucală înainte de a efectua testul.
A rămas fără permis de conducere după ce a mâncat o brânzoaică
Au existat și relatări despre situații în care șoferii au pierdut permisul de conducere din cauza cantităților mici de alcool detectate. Este vorba inclusiv din produsele de panificație. Unii au povestit că au fost întrebați la graniță dacă au consumat cornuri cu ciocolată. Aceste produse conțin alcool. Ei au fost avertizați să fie atenți.
Alții au menționat cazuri în care au fost sancționați pentru cantități minime de alcool. A fost vorba de produse care conțin esențe alcoolice. Exemplele includ un șofer care a fost lăsat fără permis pentru un nivel de alcoolemie de 0,10. Un altul a consumat o brânzoaică cu esență de rom. El a fost sancționat cu 0,05 alcoolemie, fără testare suplimentară în sânge.
Drojdia din produsele de patiserie poate, în unele cazuri rare, genera cantități mici de alcool din cauza procesului de fermentație. Specialiștii recunosc că este posibil ca anumite cornuri cu ciocolată sau vanilie să provoace o alcoolemie foarte scăzută în sânge. Acest lucru este extrem de neobișnuit și depinde de modul în care sunt fabricate aceste produse.