Interzis pentru şoferii care merg pe litoral! Iei amendă pe loc

Sursă: Dreamstime

În multe zone din România, căldură este deja insuportabilă, astfel că o scurtă ieşire sau un concediu pe litoral pare soluţia perfectă. Românii trebuie însă să fie foarte atenţi la acest aspect, pentru a nu se trezi că primesc o amendă uriaşă în timp ce se află în vacanţă.

Toţi românii, dar şi operatorii economici din zona litoralului trebuie să ştie foarte bine aceste reguli, pentru a evita amenzi usturătoare.

Este complet interzis să faci aşa ceva când mergi în concediu pe litoralul Mării Negre. Amenzile ajung la 5.000 de lei pentru persoanele fizice

Este vorba despre cei care circulă sau parchează maşinile sau ATV-uri pe plajă. Aceste lucru este complet interzis, iar amenzile ajung până la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Avertismentul a venit din partea ANAR (Administraţia Naţională Apele Române), care a reamintit că este strictă interzisă circulaţia sau staţionarea vehiculelor pe plaje, diguri şi faleze, cu excepţia locurilor anume destinate în acest scop sau pentru intervenţii operative.

„Pentru orice tip de încălcare a legislației cu privire la utilizarea plajelor și a apelor din zona costieră, riscați amenzi totale în valoare de 5.000 de lei (persoane fizice) și 20.000 lei (persoane juridice)”, se arată în mesajul transmis de ANAR.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral dar şi alte Administrații Bazinale de Apă au trimis recent, între 26 iunie şi 2 iulie, şase echipe de inspectori, în total 20 de persoane, care să verifice care este situaţia pe mai multe plaje pe pe întreg litoralul românesc. Inspectorii au verificat operatorii de plajă, dar şi modul în care regulile de utilizare a plajelor şi apelor din zona costieră sunt respectate de către cetăţeni.

Cu ocazia acestor controale, inspectorii au dat amenzi pe 2.000 de lei circulația cu autovehicule de tip ATV pe plaje.

Ce obligaţii au operatorii de plaje din România?

Reprezentanţii ANAR au mai atras atenţia şi asupra normelor ce trebuie respectate de operatorii de plajă privind amplasarea șezlongurilor și umbrelelor.

„Atragem atenția asupra faptului că operatorii de plajă trebuie să asigure accesul liber pe plajă şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei.

Astfel, suprafața sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix trebuie să fie maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”, precizează sursa citată.

Nu sunt însă singurele obligaţii pe care le au operatorii de plajă. Aceştia trebuie să aibă grijă ca plajele pe care le administrează să aibă grupuri sanitare, coșuri de gunoi pentru colectarea deșeurilor, precum şi panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei, a zonei și a apei de îmbăiere.

Operatorii trebuie să nu permită camparea, focul deschis pe plajă şi sunt obligaţi să colecteze algele în grămezi în cazul producerii unui fenomen minor de înflorire algală și să degajeze linia țărmului.