Șoferii nu pot fugi de la locul accidentului rutier, dar există și situații în care fuga lor este permisă. Ce scrie în Codul Penal? Șoferii ar trebui să fie conștienți de obligațiile pe care le au.
Ce scrie în Codul Penal despre accidentele rutiere?
Ce scrie în Codul Penal despre accidentele rutiere? Atunci când un șofer este implicat într-un accident rutier, este obligat să oprească imediat. Dacă este necesar, el trebuie să notifice autoritățile competente. Părăsirea locului este considerată o infracțiune. Ea poate fi pedepsită cu închisoare.
Cu toate acestea, există circumstanțe în care această acțiune nu este considerată o încălcare a legii. Indiferent de gravitatea accidentului rutier, fie că este vorba de o coliziune majoră sau doar de o ușoară tamponare, este imperativ ca evenimentul să fie raportat. După oprirea vehiculului, șoferul trebuie să verifice starea de sănătate a tuturor persoanelor implicate în accidentul rutier, inclusiv a altor șoferi, pasageri sau pietoni. Ulterior, în funcție de gravitatea situației, se recomandă apelarea poliției, serviciilor de ambulanță, pompierilor sau se poate opta pentru soluționarea amiabilă a situației.
Când nu este permisă încheierea unei înțelegeri amiabile?
Accidentele grave sunt toate evenimentele rutiere care au ca rezultat victime omenești, fie ele rănite sau decedate. Nu se face distincție între gravitatea rănilor suferite. Accidentele rutiere în care sunt implicate mai mult de două vehicule, fără a rezulta victime, pot fi considerate evenimente grave. În niciuna dintre aceste situații nu este permisă încheierea unei înțelegeri amiabile. Prin urmare, este obligatoriu să fie chemată poliția pentru efectuarea unei anchete.
Totuși, în cazul în care mașinile pot fi mutate și nu sunt victime, este acceptabil să se meargă la poliție pentru constatare. În cazul accidentelor grave, ce provoacă daune materiale, este necesară notificarea poliției.
Conform legii, părăsirea locului accidentului rutier, fără a avea autorizarea poliției sau procurorului care efectuează investigația este considerată o infracțiune. Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea între 2 ani și 7 ani pentru această acțiune. Aceeași sancțiune este aplicabilă și în cazul persoanei care intervine pentru modificarea sau ștergerea urmelor unui accident de circulație în care au fost înregistrate decese sau vătămări corporale.
Când poți părăsi locul accidentului?
Întrucât legea face distincția între accidentele ușoare și cele grave, există situații în care este permis să părăsești locul unui eveniment rutier. De exemplu, dacă accidentul se soldează doar cu daune materiale, nu este necesar să ceri intervenția poliției.
Dacă șoferul decide să transporte o persoană rănită la spital, este permis să plece de la locul accidentului. Totuși, este obligat să se întoarcă cât mai curând posibil. Nici cei care conduc vehicule de intervenție nu trebuie să aștepte sosirea autorităților în cazul unui accident. După finalizarea misiunii, ei sunt totuși obligați să se prezinte la unitatea de poliție responsabilă cu investigarea accidentului pentru a întocmi documentele necesare.
În situația în care un pieton este implicat în accident și părăsește locul faptei, șoferul poate pleca. Totuși, conducătorul auto trebuie să anunțe imediat cea mai apropiată unitate de poliție.