Interzis pentru toți șoferii din aceste țări. Ce nu mai ai voie să faci în mașină

șofer, mașină

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce țări europene au interzis fumatul în mașină și care sunt regulile pe continent. Germania intenționează să impună o interdicție parțială a fumatului în mașini pentru a proteja copiii și femeile însărcinate. În prezent, fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE.

Germania vrea să interzică fumatul în mașinile în care merg copii și femei însărcinate. Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, care a făcut presiuni pentru aplicarea interdicției, a declarat că ar fi trebuit introdusă mai devreme.

Legile privind fumatul variază de la o țară la alta. În 2022, au început să se aplice interdicții privind fumatul în mașini în 13 state membre UE, conform Smoke Free Partnership (SFP).

„Fumatul pasiv este periculos, mai ales pentru copii”, avertizează Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, adăugând: „Cel puțin, asigurați-vă că aveți o casă și o mașină fără fumul țigărilor”.

Euronews arată care țări din Europa au interzis deja fumatul în mașini și în ce măsură aceste interdicții sunt complete sau parțiale.

SFP, o mare coaliție europeană de ONG-uri care lucrează la analiza politicilor UE pentru a mobiliza factorii de decizie și a face din controlul tutunului o prioritate politică, oferă o hartă a reglementărilor privind fumatul în Europa.

Fără interdicție, interdicție parțială sau interdicție completă

Există trei practici principale în reglementarea fumatului în mașini: nicio interdicție, interdicție parțială sau o interdicție completă.

Fumatul în mașini este complet interzis în doar trei țări din UE începând cu 2022, potrivit SFP. Acestea sunt Italia, Letonia și Lituania. Fumatul în mașini este complet interzis și în Turcia, țară candidată la UE.

Înseamnă că interzicerea totală a fumatului în mașini este în vigoare doar în patru din cele 39 de țări europene.

Reguli noi privind fumatul la volan / SURSA FOTO: Dreamstime

Interdicțiile parțiale s-au extins în ultimul deceniu

Interzicerea parțială a fumatului în mașini a devenit tot mai populară în ultimul deceniu. 11 țări UE au impus interdicții parțiale, care abordează în mare măsură fumatul în mașinile cu copii sub 18 ani.

Aceste țări sunt: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia.

Fumatul în mașini este parțial interzis și în Marea Britanie, pentru un total de 12 din 39 de țări.

Numai Irlanda ia în considerare femeile însărcinate

Interdicțiile parțiale sunt cele care interzic în mod specific fumatul în mașini atunci când sunt prezenți copii sub 18 ani. Această limită de vârstă este de 12 ani în Luxemburg, 15 ani în Finlanda și 16 ani în Cipru.

Doar în Irlanda o interdicție parțială ia în considerare și prezența femeilor însărcinate, conform SFP. Fumatul în mașini este interzis în Irlanda, dacă este prezentă o femeie însărcinată.

Nici o interdicție în 60% din țările europene, inclusiv în România

În majoritatea țărilor din Europa nu există nicio interdicție. Fumatul în autovehicule este permis în 13 state membre ale UE și în 23 din 39 de țări europene, ceea ce echivalează cu lipsa unei interdicții în șase din zece state.

Țările fără interdicții sunt Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Ungaria.

Fumatul pasiv este periculos?

Fumatul pasiv este periculos, în special pentru copii. Atunci când cineva fumează o țigară, cea mai mare parte a fumului nu intră în plămânii săi; fumul se împrăștie în aer și oricine se află în apropiere îl poate inhala.

Potrivit NHS, persoanele care ”fumează” pasiv în mod regulat sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de aceleași boli ca și fumătorii, inclusiv de cancer pulmonar și boli de inimă.

Femeile însărcinate expuse pasiv la fum sunt mai predispuse să se confrunte cu nașteri premature, iar bebelușii lor prezintă un risc mai mare la naștere sau chiar sindromul morții subite a sugarului.