Arderile ilegale vor fi mai ușor de sancționat, arată o inițiativă legislativă a USR, adoptată marți, 21 mai, de către Senat. Această inițiativă completează OUG 92/2021.
Arderile ilegale vor fi mai uşor de sancţionat
Marți, Senatul a aprobat, ca primă cameră sesizată, inițiativa legislativă a deputatei USR Diana Buzoianu. Este vorba despre cea care include calitatea aerului ca factor pe baza căruia procurorii pot stabili existența unui prejudiciu în cazurile de infracțiuni precum arderile ilegale de deșeuri.
Camera Deputaților urmează să ia decizia finală asupra acestui proiect de lege.
OUG 92/2021 ar trebui să reglementeze integral toate aspectele ce determină incidența unei infracțiuni de gestionare a deșeurilor. Totuși, poluarea aerului a fost exclusă dintre criteriile folosite pentru calcularea prejudiciului acestor infracțiuni.
Făptașii infracțiunilor de medu nu au putut fi trași la răspundere
Deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreședintele comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, a subliniat absurditatea situației. Sunt numeroase infracțiuni de mediu comise în România, în care făptuitorii nu au putut fi trași la răspundere.
Acest lucru se întâmplă din cauză că normele incriminatorii sunt necorespunzătoare și redactate neclar.
Ea mai spune că acest proiect de lege reprezintă starea de normalitate. Deputatul USR a mai spus că cei care fac bani de pe urma sănătății oamenilor trebuie să fie sancționați.
„Într-o ţară în care murim cu ani de zile mai repede din cauza poluării aerului, pentru că unii ard gunoaie la marginea oraşelor noastre, procurorii au trimis în instanţă doar 3 dosare pe infracţiunea de arderi ilegale de deşeuri, în ultimii ani. Mii de plângeri, dar doar trei dosare. E clar ca legea trebuie modificata astfel încât infractorii să plătească. Acest proiect de lege reprezintă starea de normalitate: cei care astăzi fac bani otrăvindu-ne pe noi, să fie sancţionaţi, să fie luată în considerare calitatea aerului atunci când vorbim de infracţiuni precum arderile ilegale”, a afirmat Diana Buzoianu, conform sursei citate.
OUG 92/2021 se referă explicit doar la sol, subsol și apă
Prin urmare, chiar dacă infracțiunile cum ar fi arderile ilegale de deșeuri duc la o poluare evidentă a aerului, acest lucru nu putea fi dovedit, deoarece OUG 92/2021 se referă explicit doar la sol, subsol și apă, fără a lua în considerare și poluarea aerului.
Deputata Diana Buzoianu a conchis că lupta cu cei care doresc să polueze mediul continuă. Ea a mai spus că este esențial să se înțeleagă că fără aer curat, apă curată și un sol sănătos și curat, ne facem rău.
Inițiativa legislativă a USR a fost susținută de 100 de senatori. În același timp, trei s-au abținut și unul a votat împotrivă.