Interzis prin lege. Decizie pentru proprietarii și chiriașii de la bloc. Nu e permis

apartament, blocuri

SURSA FOTO: Dreamstime

În prezent, românii care locuiesc la bloc sunt susceptibili să fie amendați cu sume de până la 10.000 lei dacă decid să facă un gest banal şi chiar lăudabil în fața clădirii. Ce prevede legea şi care sunt argumentele împotriva acestei practici?

Românii care stau la bloc nu au voie să planteze când vor zambile, trandafiri sau lalele în fața blocului

Românii care stau la bloc și doresc să planteze flori sau să amenajeze gazon în jurul blocului trebuie să obțină o autorizație de la Primărie înainte de a începe lucrările.

Iar poliţiştii nu se joacă. Un astfel de caz care i-a revoltat pe mulţi a avut loc în luna aprilie la Braşov. O pensionară a fost acolo amendată pentru că a plantat flori în zona verde de lângă blocul său.

Femeia nu avea acordul de la Primărie pentru asta, fapt pentru care Poliţia Locală a amendat-o. Din fericire, cu numai 200 de lei, pentru că amenzile pot ajunge mult mai sus în aceste cazuri (vezi detalii la finalul articolului).

Pentru a menține spațiul verde în fața blocului, orice locatar poate contribui cu acordul tuturor proprietarilor, conform unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari. Regulamentul blocului impune norme obligatorii pentru toți locatarii și chiriașii, precum și condiții pentru utilizarea spațiilor comune, respectând reguli de comportament și conviețuire între proprietari.

Inițiativa pentru elaborarea regulamentului poate fi luată de președintele asociației de proprietari sau de comitetul executiv al asociației, fiind supusă dezbaterii și adoptării în adunarea generală.

Regulamentul trebuie să fie comunicat tuturor locatarilor prin afișare pe avizier și prin distribuirea de copii proprietarilor în maxim o săptămână de la adoptare.

Dacă regulile stabilite nu sunt respectate, locatarii afectați au posibilitatea să facă o sesizare către președintele sau comitetul executiv al asociației.

Nu ai voie să plantezi de capul tău flori în jurul blocului / SURSA FOTO: Dreamstime

Legea 196/2018 prevede amenzi între 500 și 10.000 de lei pentru încălcările regulamentului de bloc

Conform Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului blocului trebuie respectate de toate persoanele care locuiesc în bloc, indiferent dacă sunt proprietari, chiriași sau persoane cazate temporar, precum și de vizitatori, în orice scop.

În conformitate cu Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019, se stipulează că toți proprietarii, chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc temporar sau sunt în tranzit în condominiu sunt obligați să respecte regulamentul.

„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe durata determinată sau persoane aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se menționează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Legea 196/2018 prevede amenzi între 500 și 10.000 de lei pentru încălcările regulamentului de bloc, inclusiv schimbarea destinației locuinței sau spațiului fără autorizație legală, modificarea aspectului proprietății comune sau neglijarea lucrărilor de întreținere, reparații sau înlocuire a elementelor de construcție deținute individual, dacă acestea pot afecta alți proprietari.