Mai multe persoane sunt suspectate de arderi de deșeuri
Cine arde deșeuri face pușcărie! Zeci de comisari ai Gărzii de Mediu, alături de peste 600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, desfăşoară 52 de percheziţii în localitatea Mătăsaru, judeţul Dâmboviţa. Acţiunile vizează firme şi persoane fizice implicate în colectarea de deșeuri feroase şi neferoase, precum şi în dezmembrarea de autoturisme.
”În cursul acestei dimineţi, 70 de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu participă la punerea în executare a 52 de mandate de percheziţie, în localitatea Mătăsaru din jud. Dâmboviţa. Efectivele MAI cuprind 248 de autospeciale şi peste 600 de lucrători din diferite subunităţi”, a transmis Garda Națională de Mediu.
Sursa citată a mai precizat că, din cei peste 600 de angajaţi ai MAI, 201 provin de la Direcţia de Ordine Publică, 60 de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, 23 de la Direcţia de Investigaţii Criminale, 8 de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, 10 de la Serviciul Criminalistic, 31 de la Poliţia Rutieră, 5 de la Biroul pentru Protecţia Animalelor, 6 de la Poliţia Transporturi, 1 angajat de la Biroul Siguranţă Şcolară, 72 de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, iar 200 de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.
Cele 52 de mandate sunt emise atât pe numele unor persoane fizice, cât şi juridice, fiind rezultatul numeroaselor sesizări penale transmise de Garda Naţională de Mediu de-a lungul timpului. Aceste sesizări vizează încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte colectarea de deșeuri feroase şi neferoase, precum şi activităţile de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.
”Prin aceste acţiuni de forţă, mesajul pe care Garda Naţională de Mediu îl transmite, foarte clar şi fără echivoc, este acela că sesizările penale nu rămân fără rezultat, iar „CINE ARDE DEŞEURI, FACE PUŞCĂRIE”!!!!”, a mai precizat instituția.
70 de percheziții în județul Dâmbovița
Marți dimineață, au loc peste 70 de percheziții în mai multe localități din județul Dâmbovița, vizând persoane suspectate de implicare în activități ilegale, precum arderea neautorizată a deșeurilor, braconaj piscicol, furt de lemn din pădure, deținerea ilegală de arme care necesită autorizare, deținerea și comercializarea de țigări de contrabandă, precum și exploatarea copiilor în activități de cerșetorie. Peste 50 de persoane vor fi aduse pentru audieri.
”În cadrul acţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratului General al Poliţiei Române, la data de 22 octombrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, pun în executare 73 de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza judeţului Dâmboviţa, în oraşul Găeşti şi în comunele Mătăsaru, Crângurile, Ludeşti, Cobia, Corbii Mari şi Potlogi”, a transmis IGPR.
Activitățile se desfășoară în cadrul mai multor dosare penale gestionate de Poliția Orașului Găești, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găești. Aceste dosare vizează infracțiuni precum arderea ilegală a deșeurilor provenite din dezmembrarea autovehiculelor, braconaj piscicol prin utilizarea de surse de energie electrică în apă, furtul de material lemnos din fondul forestier, deținerea ilegală de arme supuse autorizării, deținerea și comercializarea de bunuri (țigarete) ce necesită regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate acestei activități, precum și exploatarea minorilor prin folosirea lor pentru cerșetorie.
Pentru audieri și luarea măsurilor legale, peste 50 de persoane vor fi duse la sediul Poliției Orașului Găești.
Operațiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, polițiștilor de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, comisarilor de la Garda Națională de Mediu și reprezentanților Direcției Silvice.
Totodată, intervenția este susținută de Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI, fiind monitorizată cu ajutorul unui elicopter.