Probleme serioase pentru aceşti angajaţi, în legătură cu vârsta de pensionare!
Protest în stradă faţă de respingerea anumitor dosare de pensionare
Oamenii reclamă că au dreptul să se pensioneze cu 13 ani mai devreme, însă dosarele de pensionare le sunt respinse. Tocmai din acest motiv, au ieşit în stradă să protesteze.
Este vorba despre membri ai Federaţiei Energetica şi lucrători în domeniul energiei. Aceştia au venit luni, 30 ianuarie, în faţa sediului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru a protesta. Circa 30 de persoane au venit la protestul organizat în faţa Instanţei Supreme.
Angajaţii cer aplicarea Legii care prevede reducerea vârstei de pensionare la 52 de ani pentru lucrătorii din termocentralele pe cărbune şi mineritul de suprafață.
Sorin Turcu, vicepreşedinte al Federaţiei Energetica, a explicat că unii angajaţi au apelat la instanţă, după ce Casa de Pensii le-a respins dosarul de pensionare şi, surpriză, unele decizii au fost favorabile angajaţilor, iar altele Casei de Pensii.
Ministerul Muncii, prin intermediul Caselor de Pensii, nu ar pune în aplicare legea de doi ani
El i-a acuzat pe cei de la Casele de Pensii că ar urma comenzile venite de la Ministerul Muncii, de a nu pune în aplicare legea.
„Legea 197/2001, care a completat Legea pensiilor, prevede ca toţi lucrătorii din termocentrale de cărbune şi mineritul de suprafaţă să beneficieze de reducerea perioadei de pensionare cu 13 ani, adică să se poată pensiona la 52 de ani dacă îndeplinesc două condiţii: au cel puţin 30 de ani lucraţi într-o termocentrală şi 25 de ani de contributivitate, iar Ministerul Muncii, prin Casele de Pensii, nu doresc să pună în aplicare această lege de doi ani.
Lucrătorii care îndeplinesc aceste condiţii au depus dosarele, care au fost respinse de Casele de Pensii şi apoi au mers în instanţă. Surpriza a venit că unele instanţe ne-au dat câştig de cauză, alte instanţe au dat câştig de cauză Caselor de Pensii.
Am mers la Curţile de Apel, iar Curtea de Apel Suceava a sesizat Înalta Curte pentru a lua o hotărâre unitară la nivel naţional pe această lege.
Astăzi, Înalta Curte se va pronunţa pe această sesizare a Curţii de Apel Suceava. Răspunsul trebuie să fie cel corect. Dacă vor veni cu o decizie care nu ne dă dreptate, vom analiza ce este de făcut mai departe. (…)
În unele judeţe s-a dat câştig de cauză lucrătorilor, iar în unele judeţe s-a dat câştig de cauza Caselor de Pensii care, probabil, la comanda Ministerului Muncii, nu vor să pună în aplicare legea”, a transmis Sorin Turcu, potrivit Agerpres.
Decizia a fost amânată
Între timp, un complet pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii de la Instanţa Supremă a amânat luni, 30 ianuarie, pentru data de 13 martie, discutarea modului neunitar în care instanţele din România aplică prevederile legale privind scăderea cu 13 ani a vârstei de pensionare pentru lucrătorii din energie.