Interzis să mai bei vreodată aşa ceva! Îţi distruge total organismul, fără să-ţi dai seama

suc carbogazos

SURSA FOTO: Dreamstime

În ciuda faptului că știu cât de nocive sunt băuturile acidulate pentru organism, numeroși oameni continuă să le consume. Ba chiar unii recunosc că au devenit dependenți de ele. Există o explicație.

Când bem sucuri carbogazoase, zahărul pe care-l conțin determină eliberarea de dopamină, inundând centrele plăcerii din creier, potrivit Centrului Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio. De aceea, obiceiul de a ne lua „doza zilnică” de sucuri carbogazoase este tot mai greu de controlat, potrivit Healthdigest.

Deși americanii continuă să fie mari băutori de sucuri acidulate, consumul a scăzut clar în ultimii 13 ani. Cei mai mulți sunt conștienți de cantitatea excesivă de zahăr pe care o conțin, adică 39 de grame într-o cutie obișnuită de Coca-Cola. Dar există și alte ingrediente dăunătoare care trebuie luate în considerare.

O simplă trecere în revistă a ingredientelor din aceste băuturi ne-ar putea face să ne gândim de două ori înainte de a le lua din supermarket.

Acidul fosforic

Acidul fosforic este adăugat în multe băuturi răcoritoare pentru a preveni creșterea bacteriilor și a le conferi o aromă unică, potrivit Healthline. Acidul se găsește mai ales în sucurile de culoare închisă, cum ar fi Coca Cola și Pepsi.

Acidul este făcut din fosfor, mineral care se găsește în mod natural în organism, care interacționează cu calciul pentru a menține oasele și dinții puternici.

Cu toate acestea, ingerarea unei cantități mari de fosfor poate duce la o scădere a calciului. În plus, pare să existe o legătură între acidul fosforic și osteoporoză.
Din cauza acidului fosforic, aceste băuturi ne pot afecta și dinții.

Aspartamul

Băuturile carbogazoase dietetice ar putea fi chiar mai periculoase decât cele cu zahăr, din cauza ingredientului numit aspartam. Este un îndulcitor artificial folosit pentru a adăuga aromă băuturilor răcoritoare dietetice, care au zahăr mai puțin sau deloc, în comparație cu versiunile obișnuite.

Dar un studiu din 2017 publicat de Canadian Medical Association Journal sugerează că aspartamul a fost asociat cu creșterea greutății și un risc mai mare de boli de inimă, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Aspartamul poate afecta și sistemul nervos central.

Benzoat de sodiu

Este un alt ingredient care poate apărea pe etichetă. Are multe utilizări și se găsește frecvent în alimentele și băuturile procesate, pentru a preveni deteriorarea. Acest ingredient poate face alimentele să fie „bune de consumat” și până la doi ani. Deși oamenii de știință au considerat că acest ingredient este sigur, pot exista riscuri potențiale pentru sănătate, mai ales când este amestecat cu acid ascorbic (vitamina C). Odată ce aceste elemente sunt combinate, se transformă în benzen, o substanță cancerigenă.

Food & Drug Administration a stabilit că nivelul permis de benzoat de sodiu în apa potabilă este de cinci părți pe miliard. WebMD sugerează că aproape toate băuturile ambalate conțin cu mult sub acest prag și, prin urmare, nu prezintă un risc substanțial pentru sănătate.