Pierderea memoriei poate părea fie cauza unui anumit medicament, fie din cauza interacțiunii acelui medicament cu un altul. Conform unui site de specialitate, există opt medicamente pot duce la pierderea memoriei.

De aceea, rămâne valabil sfatul pe care îl regăsim în toate reclamele la medicamente: citiți în întregime prospectul, înainte de a începe să utilizaţi un anumit produs!

Următoarele opt medicamente și clase de medicamente pot provoca pierderi de memorie:

1. Benzodiazepinele

Reprezintă o familie de substanţe chimice care au proprietăţi anxiolitice şi sunt recomandate împotriva tulburărilor de anxietate, agitaţie, spasme musculare şi delir. Acestea pot provoca pierderi de memorie datorită efectului sedativ pe care îl au asupra anumitor părți ale creierului.

Cel mai important, efectele medicamentului sunt implicate în transferul evenimentelor din memoria pe termen scurt la memoria pe termen lung. Se crede că Midazolamul, în special, are proprietăți amnezice severe.

2. Medicamente care scad colesterolul

Statinele și alte substanțe anti-colesterol pot afecta memoria prin scăderea nivelului de colesterol din creier, precum și din sânge. Lipidele din sânge sunt esențiale în formarea conexiunilor dintre celulele nervoase, care stau la baza memoriei și învățării.

În 2012, FDA a modificat recomandările pentru statine, subliniind riscul crescut de probleme de memorie.

O alternativă, dacă nu aveți o boală coronariană care necesită administrarea statinelor, este administarea unui cocktail de vitamine (B6, B12, acid folic),doar la recomandarea medicului.

3. Agenți antiepileptici

Anticonvulsivele limitează crizele prin scăderea fluxului de semnale în sistemul nervos central (SNC), ceea ce poate duce, la rândul său, la pierderea memoriei.

4. Analgezicele opioide

Analgezicele opioide funcționează prin oprirea fluxului de semnale de durere în SNC și prin anihilarea reacției emoționale la durere, lucru care s-a dovedit că crește riscul pierderii memoriei.

5. Agoniștii de dopamină

Aceste medicamente care se administrează în cazul bolii Parkinson activează căile de semnalizare pentru neurotransmițătorul dopamină, care este cheia pentru unele funcții ale creierului precum motivația, plăcerea, învățarea și memoria.

Din această cauză, agoniștii de dopamină pot duce la efecte secundare majore, cum ar fi pierderea memoriei, confuzie şi comportamente compulsive.

6. Medicamente antihipertensive

Medicamentele antihipertensive (beta-blocantele) cauzează probleme de memorie prin interferarea cu norepinefrina și epinefrina, care sunt mesageri chimici-cheie din creier. O alternativă ar fi administrarea de blocante ale canalelor de calciu, care sunt mai eficiente și mai puţin riscante pentru sănătate.

7. Medicamente pentru incontinență

Acești anticolinergici pot provoca pierderi de memorie deoarece blochează acțiunea acetilcolinei, un mesager chimic implicat în multe funcții ale organismului.

8. Antihistaminice

Ca și în cazul medicamentelor pentru incontinență, aceste medicamente împotriva alergiilor inhibă acțiunea acetilcolinei, mesagerul chimic care mediază multe funcții ale corpului.

În creier, acetilcolina inhibă activitățile din centrele de memorie și de învățare, ceea ce poate duce la pierderea memoriei.