Un somn odihnitor ne pregătește pentru a doua zi, ne ajută să avem un sistem imunitar mai bun și chiar poate întări inima. Când nu dormim bine ne întrebăm, cu siguranță, de ce, iar experții vin cu câteva explicații. Astfel, susțin ei, calitatea somnului poate fi afectată de amenajarea dormitorului. Iată cum.

Experții sunt de acord: dormitorul este cea mai importantă cameră din casă și ar trebui proiectat ținând cont de tiparele de somn. Deoarece ne petrecem o treime din viață dormind, este logic să ne gândim la amenajarea unei camere care să ne ajute să avem cel mai bun somn.

Pe lângă lucruri știute, precum draperii și jaluzele care să nu lase lumina să pătrundă prea mult până la corpuri de iluminat cât mai plăcute și un ventilator, verificați și alți factori care trebuie luați în considerare, potrivit 21oak.

Alegând o saltea și cearșafuri confortabile, evitând tehnologia înainte de culcare și dezordinea din cameră, vă puteți crește șansele de a avea un somn mai bun.

Alegerea lenjeriei este esențială

Potrivit lui Marc Werner, fondatorul și CEO-ul Nature’s Sleep, alegerea lenjeriei de pat joacă un rol crucial în menținerea temperaturii corpului.

Există tipuri diferite de cearșafuri disponibile, de la bumbac, la mătase sau de la bambus, până la cașmir, așa că nu ar trebui să aveți probleme în a găsi cele mai bune variante pentru a menține cât mai bună temperatura corpului.

Cum trebuie să fie salteaua

Este esențial să dormim pe o saltea care să ofere o susținere exemplară.

Potrivit dr. Peter Polos, specialist în medicina somnului și expert în somn, acest lucru este valabil mai ales „pentru cei care se confruntă în mod special cu dureri de gât sau de spate”. Aceștia ar trebui să caute o satea care să le susțină cât mai bine coloana.

Culori cât mai liniștitoare

Culorile dormitorului ar trebui să fie reci și liniștitoare. Experții spun că puteți alege tonuri precum gri, lavandă, verde și albastru rece.

Culorile reci sunt recunoscute pentru că ajută la scăderea tensiunii arteriale, dar și la relaxare, contribuind astfel la un somn bun. Dacă nu sunteți pregătit pentru o reamenajare, alegeți lenjerie de pat, covoare sau decorațiuni care să vă liniștească.

Fără televizor în dormitor!

Și Werner și Polos sunt de acord că aplicațiile care urmăresc somnul pot fi utile când încearcă să înțeleagă mai bine tiparele tale de somn și modul în care acestea influențează sănătatea generală. Cu toate acestea, în afară de aplicațiile și dispozitivele care vă ajută să aflați care sunt tiparele de somn, majoritatea experților descurajează combinarea tehnologiei cu somnul.

Același principiu se aplică și televizorului, iar mulți experți spun că nu ar trebui să existe un televizor în dormitor.

„În general, recomand oamenilor să încerce să închidă dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, pentru a evita expunerea la lumina albastră care vine de la computer, tabletă, telefon mobil sau televizor. Acest lucru poate inhiba capacitatea corpului de a elibera melatonină și apariția somnului”, spune dr. Pelosi.